Očkování dětí

VZP přispívá nově také chlapcům na očkování proti HPV virům


Kategorie: Očkování dětí Aktuality 
30.září 2014

O virech HPV se mluví zejména v souvislosti s rakovinou děložního hrdla. Většina evropských zemí, včetně České republiky, má proto program, ve kterém hradí dívkám očkování proti této nemoci. Stále více se však ukazuje, že HPV viry jsou nebezpečné i pro muže. Mohou u nich totiž vyvolávat např. rakovinu análního otvoru, genitální bradavice, nádory penisu, hlavy a krku. VZP se proto rozhodla, že chlapcům ve věku 11 až 13 let nabídne příspěvek 2 000 korun na vakcínu Silgard.

 

S HPV viry se setká během života 80 % lidí. Většina HPV infekcí sama odezní, některé však mohou vést ke vzniku závažných onemocnění. Celosvětově je HPV příčinou 5 % všech onkologických onemocnění. Přitom právě rakovině způsobené viry HPV lze – jako vůbec jediné – úspěšně předcházet očkováním.

Nabídka VZP platí pro prvních 5 000 zájemců. Příspěvek mohou získat chlapci, kteří jsou starší 11 let a ještě neoslavili 14. narozeniny. Podmínkou je členství v Klubu pevného zdraví. Žadatelé (rodiče) si musí nejprve na kterékoliv pobočce VZP vyzvednout voucher. Do toho si pak nechají od praktického lékaře pro děti a dorost vystavit potvrzení o aplikaci vakcíny. Příspěvek jim může být vyplacen po předložení potvrzeného voucheru a dokladů o zaplacení obou dávek vakcíny.

Zvýhodněná cena jedné dávky vakcíny Silgard činí pro pojištěnce VZP maximálně 2 143 korun. Za obě dávky tedy klient zaplatí 4 286 Kč a pokud poté požádá o příspěvek, vyjde ho koupě očkovací látky celkem na 2 286 korun (nezahrnuje poplatek za aplikaci). Tato cena je garantována výhradně v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, kde musí být přípravek rovněž aplikován.

Vouchery bude VZP vydávat nejdéle do 31. 12. 2014 a do této doby je také nutné mít aplikovánu první ze dvou dávek. Příspěvky se budou vyplácet nejpozději do 31. 7. 2015. Podrobnější podmínky najdete zde.

Virus HPV je sexuálně přenosný, nicméně infekce se může šířit i pouhým kontaktem kůže na kůži či sliznice. Zatímco dívky jsou ohroženější skupinou, muži jsou zase častějšími přenašeči infekce. Očkování obou pohlaví může proto významně zvýšit úspěšnost prevence šíření viru HPV a tedy i souvisejících onemocnění. Obdobnou strategii již zvolili například v Rakousku, Sasku, Itálii, USA, Kanadě či Austrálii. V ČR mají zatím očkování hrazené jen dívky od 13 do 14 let.

Očkování proti HPV pro chlapce je od poloviny září již třetím mimořádným vakcinačním programem, v němž VZP nabízí svým klientům příspěvek na očkování nehrazená ze zdravotního pojištění. Od 15. 9. 2014 pojišťovna poskytuje pro děti od 6 měsíců do 18 let příspěvek 2 000 korun na očkování proti smrtící meningokokové infekci. Současně nabídla příspěvek 1 000 korun klientům starším 50 let na vakcínu proti pásovému oparu.

 

TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová