Terapie a prevence chřipky

Rizikové skupiny a očkování proti chřipce


Kategorie: Očkování Terapie a prevence chřipky Aktuality 
11.září 2014

Na tiskové konferenci 9. září 2014 v Praze se věnovali odborníci problematice chřipky a důležitosti očkování, zvláště u rizikových skupin obyvatelstva. – Onemocnění chřipkou je v České republice stále podceňováno, přestože následky mohou být fatální. Každý rok u nás zemře na následky chřipky více než 2 000 lidí. V rámci EU je při chřipkové sezóně evidováno přes 38 000 úmrtí. Zejména u rizikových skupin obyvatel se proto důrazně doporučuje očkování, které je pro tyto skupiny zdarma. Jedná se až o 2,4 milionu lidí.

Rizikovou skupinou se rozumí občané nad 65 let, a také lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici, dále pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk1.

Patří sem rovněž osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií. Komplikace způsobené chřipkou bývají u těchto pacientů velice vážné, ať už se jedná o zhoršení základního onemocnění nebo o další komplikace, jakými může být zánět plic, encefalitida, meningitida nebo bakteriální pneumonie.

Právě pro tyto skupiny je chřipka největší hrozbou, zvláště pak její následky, a proto by prevenci rozhodně neměli zanedbat ani oni, ani jejich okolí. Všichni takto ohrožení lidé mají u pojišťoven očkování proti chřipce zdarma. Všeobecná zdravotní pojišťovna tuto možnost nabízí dokonce všem svým zákazníkům v rámci „Klubu pevného zdraví“, ostatní pojišťovny mají také své programy.

Existují ale i další skupiny obyvatel, kterým je očkování doporučeno. Jedná se zejména o těhotné ženy, osoby, které často přicházejí do styku s rizikovými skupinami, např. lékaři nebo pracovníci v sociálních zařízeních1, příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich proočkovanost znamená ochranu i pro okolí.

Ať už patříte do rizikové skupiny nebo ne, je nezbytné se pro očkování proti chřipce rozhodnout včas. Chřipková sezóna začíná každoročně na podzim, zpravidla od října, a epidemie začíná obvykle v lednu a vrcholí v únoru. Nejvhodnější doba k očkování je proto od září do listopadu, aby si tělo stihlo vytvořit protilátky. Výrobci vakcín letos přivezou do ČR kolem 700 000 dávek. Vakcíny nejsou běžné spotřební zboží – jejich výroba je velmi složitá a dovoz se řídí přísnými regulemi. Množství vakcín pro danou chřipkovou sezónu se plánuje s velkým předstihem a je velmi složité, někdy téměř nemožné, jej v průběhu sezóny navýšit (například při větším zájmu o očkování nebo při epidemii apod.).

Očkování obecně je dnes opředeno mnoha mýty, které však odborníci – vakcinologové s úspěchem vyvracejí, právě tak, jako četné odborné studie. Výhody vakcíny proti chřipce jsou prokazatelné – u zdravých dospělých v 70 až 90 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 % a riziko úmrtí až o 80 %2. Hospitalizaci se díky němu může vyhnout až 70 % diabetiků či osob s kardiovaskulární poruchou. U nich zároveň o 55 % snižuje výskyt mozkových příhod a o 67 % infarkt myokardu. Dále též snižuje výskyt zánětu středního ucha u dětí. Dětem, které trpí astmatem, pomáhá očkování zabránit zhoršení jejich nemoci v 41 %.

 

Pro informaci:

...virus chřipky přežije na hladkém povrchu stolu až 30 dní,

...v oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin,

...na rukou virus přežije až 5 minut,

...při kýchnutí se virus šíří až do vzdálenosti 1,5 metru,

...na papírových bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny,

...jediný člověk nemocný chřipkou může v letadle nakazit až 70 % pasažérů!

 

http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/narodni-doporuceni-k-postupu-pro-ockovani-proti-sezonni-chripce-_6880_2073_5.html

http://www.virology.ws/2009/06/16/how-many-people-die-from-influenza/

http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/sezonni-chripka_4664_2073_5.html

www.allmedia4u.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová