Knižní recenze a anotace

Laura Janáčková: Život je boj


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
03.červenec 2014

Praktický průvodce rakovinou pro nemocné a jejich blízké.

Nakladatelství  Grifart, Brno, 2014, vydání první, str. 288

Publikace docentky Laury Janečkové je pevnou rukou, která bezpečně převádí vyděšeného přes vratkou lávku. Pomáhá v prvních okamžicích pacientovi, kterému byla sdělená osudová diagnóza a  bezpečně ho vede dál přes všechna úskalí sděleného až po cílenou mobilizaci jeho sil.

 

Autorka využívá svých dlouholetých odborných zkušeností, které jsou navíc autenticky potvrzovány vědomými dopisy pacientů. Citlivě reaguje na pocity nemocného, chápe je, objasňuje je. Provádí jedince všemi úskalími vyšetřovacích metod, seznamuje s náročnou terapií, včetně možných nepříjemných provázejících příznaků a situací. Oslovuje zároveň rodinu pacienta a jeho blízké. Od sdělení diagnózy rodinným příslušníkům dál nenásilně a taktně ukazuje nejschůdnější cestu jejich kontaktu s nemocným.

Zná velice dobře stres vyvolaný sdělením diagnózy s následnou fází šoku nemocného. Vnímá ho jako pomoc při přeměně pacienta v bojovníka s následným odhodláním pro přijetí svízelné situace a pro smíření se s léčbou.  Součástí boje s nemocí jsou relaxace – od nácviku léčivého dýchání, navázání kontaktu se sebou (využití akupunkturních bodů v dlani, soustředění se na pocity tepla, tlukot srdce) až po rehabilitační cvičení a správnou výživu, kognitivně-behaviorální terapii, meditaci apod.).

Každý se bojí bolesti, opuštění, nemoci, zvláště utrpení a smrti. Učit se bojovat s rakovinou, při které strach zcela paralyzuje, znamená učit se bojovat o život. Projít tímto učením znamená dotknout se podstaty života, nalézt smysl a cíl. Smrt je součást lidského života, právě tak, jako jeho počátek – zrození. Každý z nás je jiný, má jiný pohled na svět, svou víru a bude mít i svou cestu k minimalizování strachu ze smrti. Stručné uvedení jednotlivých náboženství, včetně moudrosti Indiánů je opět citlivě ukázanou cestou zkušenou průvodkyní.  Alternativní medicínu autorka vnímá jako alternativu ke klasické medicíně. Základní informace o ekonomickém a sociálním zabezpečení i seznam hrazených preventivních prohlídek jsou doplňující cennou informací.

Autorka se nevyhýbá ukončení boje o život. V psychické opoře nejbližších v závěru života vidí největší pomoc. Dle ní duše zesnulých žijí dál ve vzpomínkách těch, kteří je milovali.

Vynikající publikaci  PhDr. Dr.phil. Laury Janáčkové, CSc., která je docentkou klinické psychologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zabývá se  psychologií v oblasti aplikované medicíny a komunikace, především psychoonkologií, problematikou bolesti, lidských vztahů a sexuálního chování  skvěle doplňují  ilustrace Aleše  Čumy. Neměla by chybět v žádné knihovně. Předkládaný „průvodce“ se totiž může stát univerzálním modelem pro chování a zvládání každé bolesti a starosti, kterou vždy každá vážná a těžká choroba přináší.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová