Knižní recenze a anotace

Vladimír Staněk: Kardiologie v praxi


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
23.červen 2014

Nakladatelství Axonite CZ, Edice Asclepius, 2014, vydání první, str. 375

Autor v úvodu velice přehledné a čtivé publikace upozorňuje na pozvolnou přeměnu kardiologie, jejíž náplň vždy reflektovala vývojové děje společnosti i veliký technický rozvoj. Neplní stránky nadměrným množstvím citací, ale předkládá vše důležité, co by měl vědět student, ale i lékař, jehož hlavním oborem není kardiologie.

Kniha je členěna do 24 kapitol. Začíná potřebným minimem anatomie a fyziologie. Autor poukazuje především na důležitost některých oblastí a struktur, které mají význam pro klinické projevy. (Např. nervové zásobení myokardu – modifikace srdeční činnosti při emocích, neurovegetativní reakce při genezi arytmií apod.). Nezastupitelný význam anamnézy a podrobný popis fyzikálního vyšetření, neinvazivní vyšetřovací metody (elektrokardiografie, echokardiografie, izotopové vyšetření perfúze myokardu a skiagrafie hrudníku) jsou názorně vysvětleny, právě tak, jako vyšetření invazivní. Obrazová dokumentace s podrobnými vysvětlivkami skvěle doplňují text.

Vývoji aterosklerotického plátu, rizikům aterosklerózy (hypertenzi, dyslipidemii, diabetu mellitu, metabolickému syndromu) a jejím markerům (C -reaktivní protein, homocystein) je věnována velká pozornost.

Hypertenze, včetně podrobně uvedené terapie je rovněž výborně zpracovaná. Dyslipoproteinemie -  rizikový faktor aterosklerózy je samostatnou kapitolou. Kardiovaskulární choroby, především ischemická choroba srdeční jsou v rozvinutých zemích nejčastější příčinou smrti. Čtenář se seznámí s klinickými obrazy ischemické srdeční choroby, včetně nálezů na EKG i s komplikacemi infarktu a jeho prognózou. Kapitolu uzavírá terapie, včetně srovnání efektu konzervativní léčby a revaskularizace myokardu. Vrozené srdeční vady v dospělosti jsou uvedeny s ohledem na problémy, které může řešit kardiolog. Pacienti jsou ohroženi větším rizikem infekce, arytmií a náhlou smrtí.

V současné době ubývají vady po prodělaném revmatismu, ale přibývají vady degenerativní. Zlepšily se diagnostické a léčebné možnosti. Uvedeny jsou možnosti terapie i indikace k chirurgickému řešení.

Infekční endokarditida, onemocnění myokardu, choroby perikardu, onemocnění aorty jsou samostatnými, velice přehledně zpracovanými kapitolami s doplňujícími ilustracemi (Ekg křivky, CT zobrazení, echokardiografické obrazy, tabulky, nákresy.), právě tak, jako arytmie - poruchy srdečního rytmu. Autor podává ucelený obraz o rozsáhlé problematice těchto poruch. Věnuje rovněž pozornost plicní hypertenzi a plicní embolii. Upozorňuje mj. na zvýšené riziko kardiaček během těhotenství. Kapitolu uzavírá tabulka se stručným doporučením pro užití léků v těhotenství i léků kontraindikovaných.

Diabetici mají velké riziko kardiovaskulárních chorob, výskyt diabetu stoupá. Onemocnění je věnována samostatná kapitola, včetně rizik chirurgických (nekardiálních) zákroků.

Přehlednou část o způsobilosti k řízení motorových vozidel uvítá určitě každý praktický lékař, právě tak, jako stručnou farmakoterapii, která tvoří závěr publikace.

„Kardiologie v praxi“ profesora MUDr. Vladimíra Staňka je srozumitelná, přehledná a velice instruktivní. Určitě bude vítána v ordinacích praktických lékařů, ale i lékařů dalších odborností a studentů medicíny. Nelze vyloučit, že si ji s chutí přečte i kardiolog!

 

Autor: MUDr. Olga Wildová