Závislosti

Světový odborník na závislost na tabáku v Praze


Kategorie: Závislosti Aktuality 
14.květen 2014

Mayo Clinic v Rochesteru, MN, USA je zlatý model světové medicíny pro odvykání závislosti na tabáku. V roce 1988 zde bylo založeno Centrum závislosti na nikotinu. Posledních 26 let je vedl internista prof. Richard Hurt, který mj. v současnosti přednáší 15. a 16. května 2014  na 1. LF UK. Podle Mayo Clinic bylo v roce 2005 založeno také první a dosud jediné centrum svého druhu u nás: Centrum pro závislé na tabáku na III. interní klinice 1. LF UK a VFN, které letos slouží desátý rok výhradně kuřákům – dosud jich prošlo na 4000.

 

Začalo to v roce 1975: „V sobotu 22. 11. 1975 v 15,30 h jsem vykouřil svou poslední cigaretu,“ říká prof. Hurt. „Žádné léky závislosti na tabáku tehdy neexistovaly a nevědělo se ještě, že kombinace léků a intervence významně zvyšuje úspěšnost odvykání.“ Na Mayo Clinic tehdy začala pracovat ambulantní podpůrná skupina pro odvykající kuřáky. Sem profesora Hurta přihlásila jeho paní, která mu chtěla pomoci překonat obtížné stavy při odvykání – kouřil totiž 3 krabičky cigaret denně. Žertuje podobně jako mnoho jiných bývalých kuřáků: „Přestával jsem předtím s kouřením mnohokrát, někdy i na půl hodiny.“ Vlastní zkušenost mu pomohla vcítit se do pacientů, kteří za ním později přicházeli se stejným problémem.

Profesor interní medicíny říká: „Byla to jednoznačně nejtěžší věc, kterou jsem v životě udělal. Pracně jsem si připravil strategii, jak přežít hodinu bez cigarety. Pak další hodinu. Nebylo to jednoduché pro mne, ale ani pro ty okolo – nebyl jsem zrovna příjemný. Kolegové byli zvědaví, kdy se vrátím ke kouření…“Prof. Hurt se stal jedním z konzultantů pro odvykající kuřáky, kde tyto své zkušenosti využil.

Založení Centra závislosti na nikotinu na Mayo začínalo velice prozaicky. Jednou ráno v roce 1987 mu volal kolega z kardiologie, že mu posílá pacienta-kuřáka. Domluvili se na termínu a kolega se ptal, jakou léčbu může tomuto odvykajícímu kuřákovi nabídnout. A tehdy nebyla léčba žádná, což ale nebylo akceptovatelné pro Hurta. Začal formovat skupinu, z níž pak vzniklo Centrum závislosti na nikotinu. Podílelo se na tom mnoho jiných, ale Hurtovi kolegové vzpomínají, že byl jako buldozer, který uvolňuje cestu. Jezdili po světě, aby viděli nejlepší programy pro kuřáky. To nejlepší pak bylo základem jejich koncepce: chtěli nabídnout ještě něco navíc.

Během roku 1987 nabízel prof. Hurt koncept různým oddělením Mayo, ale všude byl odmítnut. V roce 1988 založil tedy vlastní jednotku, nezávislou na ostatních. Později byla začleněna pod interní oddělení, jedno z těch, které jej předtím odmítly. Změnilo to přístup k závislosti na tabáku na celé Mayo Clinic.

V roce 1998 byl Hurt klíčovým svědkem v procesu proti tabákovému průmyslu rovněž tak v roce 1994,  v době, kdy generální prokurátor státu Minnesota, Blue Cross a Blue Shield of Minnesota žalovali tabákový průmysl. Aby mohl o 4 roky později svědčit celý týden u soudu, studoval dva roky intenzivně více než 33 milionů stran dříve tajných dokumentů tabákového průmyslu.

"Dokumenty jasně ukázaly, že tabákový průmysl věděl pět desetiletí – pět desetiletí!, že jeho výrobky zabíjejí lidi,“ říká profesor Hurt. „Věděli, že cigarety jsou vysoce návykové. Že způsobují vážná onemocnění jako rakovinu. Bylo toho dost, aby to celé tajili, ale dokumenty ukazují, že se naopak aktivně snažili zvýšit návykovost cigaret.“ Soudní spor byl uzavřen v roce 1998 s tím, že tabákový průmysl zaplatí v Minnesotě 6,6 miliardy dolarů a zveřejní další tajné dokumenty.

Od tohoto okamžiku se změnil přístup veřejnosti, zdravotníků i regulačních úřadů k tabákovému průmyslu a díky Hurtovu svědectví vedl proces k významnému právnímu omezení tabákových výrobků. Sám prof. Hurt označuje tento případ jako „jeden z nejvýznamnějších právních sporů druhé poloviny 20. století“.

Od dubna 1988, kdy bylo Centrum závislosti na nikotinu na Mayo Clinic založeno, jím prošlo více než 50 000 pacientů v různých variantách programů: od krátké intervence až po intenzivní ambulantní intervence či hospitalizační programy. Přes rozsáhlou edukační a výzkumnou činnost zůstává na prvním místě stále pacient.

Prof. Hurt se o své zkušenosti a znalosti ochotně dělí s dalšími kolegy. Centrum má pro ně vzdělávací program „tobacco treatment specialists“, specialisty v léčbě závislosti na tabáku. Lektoři jsou vždy ti, kdo také aktivně pracují s pacienty. Vzdělávání zdravotníků (lékařů, sester, lékárníků a dalších) je nyní globální a to z dobrého důvodu: tabák celosvětově je letos příčinou 6 milionů předčasných úmrtí, v tomto století to bude víc než miliarda. V rozvojových zemích žije 80 % světových kuřáků.

Od roku 2010 vede prof. Hurt vizionářskou skupinu organizací a zainteresovaných osob, které se tato čísla snaží změnit. "Vyvinuli jsme program, který může v této krizi pomoci – máme pocit, že je to naše povinnost,“ říká prof. Hurt. Program je ve svém pojetí mezinárodní s možností lokální aplikace, autoři jej nazvali Global Bridges. Jeho lektoři při Mayo Clinic ve spolupráci s American Cancer Society a The University of Arizona vyškolili již více než 800 zdravotníků z celého světa. Program byl také již přeložen do čínštiny, arabštiny a španělštiny. V jeho rámci se koná i nynější seminář 15. a 16. května na 1. LF UK.

Podle tohoto vzoru bylo díky úsilí doc. MUDr. Evy Králíkové koncem roku 2004 založeno Centrum pro závislé na tabáku při III. interní klinice 1. LF UK a VFN a od 1. ledna 2005 slouží po celou pracovní dobu pouze kuřákům. Stále sice nemá 70 zaměstnanců, jako na Mayo Clinic – pracují tu jen 4 lékařky na částečné úvazky a dvě sestry, ale koncepčně se svému americkému vzoru snaží přiblížit. Také v rámci projektu česko-americké spolupráce AMVIS-KONTAKT (2009-2012). Prošlo jím na 4000 kuřáků a pro 34 % z nich byla léčba úspěšná (biochemicky prokázaná roční abstinence). 

Ačkoliv prof. Hurt je nesmírně vytížen organizačními záležitostmi, účastí na mezinárodních akcích, vždy se věnuje svým pacientům z centra: „Je to především nutná pomoc pacientům překonat závislost na nikotinu. A my se v tom učíme od nich stejně jako oni od nás.“ Je to pro profesora Hurta také příležitost dát pacientům vědět, že jednoho listopadového dne před mnoha lety bylo pro něj odložení cigaret opravdu tou nejtěžší věcí, jakou v životě udělal. Dle:

http://www.mayo.edu/research/discoverys-edge/putting-the-hurt-on-tobacco-addiction

www.vfn.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová