Doporučené očkování

Výskyt žloutenky typu A roste


Kategorie: Aktuality Očkování Doporučené očkování 
02.duben 2014

V roce 2013 onemocnělo žloutenkou typu A téměř o čtvrtinu více Čechů než v roce předchozím. Podle informací Hygienické stanice hlavního města Prahy tvořili téměř polovinu z celkového počtu 348 hlášených případů obyvatelé Prahy. Přenos viru lze vysledovat nejen v rizikových skupinách, ale i v běžné populaci. Někteří si nemoc dovezli ze zahraničí, jiní se nakazili v rodině, vyloučit však nelze ani nevědomou nákazu kontaminovanými potravinami. V hlavním městě loni onemocněl žloutenkou typu A stejný počet dětí jako bezdomovců! Virus nemoci je vysoce infekční a důsledná osobní hygiena často v boji proti nemoci nestačí, spolehlivě chrání pouze očkování.

Podle statistických dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je zaznamenán mírně rostoucí trend výskytu hepatitidy A. Loni v ČR onemocnělo 348 lidí, což je o čtvrtinu více než v roce 2012, kdy se žloutenkou typu A nakazilo 284 obyvatel. Nejvíce lidí onemocnělo na území hlavního města, kde bylo registrováno 161 případů. Druhý nejvyšší výskyt hlásil kraj Plzeňský a nejnižší, pouze jednoho pacienta ze všech nahlášených případů, zaznamenal Jihočeský kraj.

Nejpostiženější věkovou skupinou byli dospělí ve věku 30 až 34 let, následováni věkovou skupinou 25 až 29 let. Žloutenkou typu A však onemocněly také děti a osoby starší 60 let.

Rostoucí tendence virové hepatitidy typu A a stále vyšší riziko nákazy pro obyčejného člověka vyplývá z posledních informací Hygienické stanice v Praze.

Kvůli rizikovému chování onemocněla loni v Praze třetina lidí, další třetinu pacientů se žloutenkou typu A představovali lidé bez domova, nezaměstnaní a nepracující. Zbylí nakažení si nemoc dovezli ze zahraničí nebo se nakazili od rodinných příslušníků.

Zdroje šíření viru se nepodařilo zatím identifikovat, avšak charakter hlášených případů nasvědčuje, že se jednalo o více původců nemoci.

 Očkování proti žloutence typu A není v České republice povinné. K dispozici jsou vakcíny pro děti od jednoho roku věku i pro dospělé. Dospělí navíc mohou zvolit očkování kombinovanou vakcínou, která poskytuje ochranu proti žloutence A i B zároveň. Tyto vakcíny chrání dlouhodobě, minimálně 25 let. Kromě prevence hraje očkování důležitou roli i při epidemii žloutenky typu A, neboť tato vakcína jako jedna z mála poskytuje i tzv. postexpoziční profylaxi, laicky označovanou za léčebné účinky. Při včasném podání (doporučuje se nejpozději do 14 dnů po kontaktu s nemocným žloutenkou typu A) může zabránit vzniku onemocnění osoby, která byla v kontaktu s nemocným.

 

www.hygpraha.cz

Autor: zpracováno redakčně