Bolest

Pomoc při průlomové bolesti


Kategorie: Bolest 
31.říjen 2013
Ataky průlomové bolesti se nejčastěji vyskytují u pacientů s nádorem plic, prostaty, konečníku a prsu, častý je i výskyt při metastatickém postižení kostí a páteře a u prorůstání nádorů do nervových pletení. Při těchto onemocněních se rozlišují dva základní druhy bolesti – bolest základní a bolest průlomová. V současnosti se jedná o stále aktuálnější téma spojené s léčbou onkologických onemocnění, které postihuje 40 až 80 % pacientů.

Základní bolest je definována jako stálá nebo pokračující dlouhotrvající bolest, trvající 12 a více hodin během dne. Je vyvolána primárním nádorovým onemocněním. Průlomová bolest je definována jako přechodné vzplanutí intenzivní bolesti s náhlým začátkem a délkou trvání od několika minut po několik hodin. Je jedním ze symptomů nádorové bolesti a postihuje i pacienty s dobře nastavenou analgetickou léčbou základní bolesti.

Přestože ve většině případů nemá dlouhého trvání, svou vysokou intenzitou významně zhoršuje pohyblivost a kvalitu života nemocného. K řešení těchto náhlých záchvatů bolesti je žádoucí doplnit terapii nemocných o rychle nastupující analgetika pro zvládnutí krátkodobého zhoršení stavu průlomovou bolestí. Tato medikace, která doplňuje základní léčbu, se nazývá rescue nebo záchranná medikace. Průlomovou bolest je třeba správně diagnostikovat a léčit s ohledem na základní bolest a celkový́ stav pacienta.

Příznaky musí být vždy pečlivě odlišeny od základní bolesti. Pro správnou diagnózu průlomové bolesti jsou důležité údaje o rychlosti nástupu a trvání bolesti. Z každodenní lékařské praxe je zřejmé, že průlomová bolest představuje závažný klinický problém s negativním dopadem  na celkovou úspěšnost analgetické léčby, který vyvolává u nemocných stavy úzkosti, deprese, nespokojenosti s léčbou a zvyšuje tak nepříznivě počet návštěv u lékaře.

Významným přínosem pro pacienty s náhlými ataky průlomové bolesti se tak mohou stát rychle přístupné informace a možnost konzultace aktuálního stavu pacienta s lékařem. S ohledem na všechny tyto aspekty byla zřízena zelená "Linka proti bolesti" při odborném pracovišti Centra pro výzkum a léčbu bolesti při FN Motol. Linka proti bolesti 800 77 44 77 je pro pacienty dostupná ve dnech pondělí až čtvrtek od 14:00 do 18:00 hod. a je bezplatná. Linka proti bolesti vznikla ve spolupráci Unie pacientů ČR a Centra pro výzkum a léčbu bolesti při FN Motol pod vedením prim. MUDr. Jiřího Kozáka, Ph.D.

Během atak průlomové bolesti se mohou objevit všechny typy bolesti. S ohledem na původ bolesti se rozlišuje bolest nociceptivní a neuropatická. Nociceptivní bolest vyvolává poškození měkkých tkání nebo kostních struktur a bývá popisována jako tupá, škubavá, ostrá bolest nebo bolestivý tlak. Ve většině případů je možné ji dobře lokalizovat a pozitivně reaguje na analgetikou léčbu. Neuropatická bolest vzniká poškozením nervových tkání a je projevem poruchy samotného nervového systému. Obvykle je popisována jako píchání, bodání, či vystřelování palčivé bolesti nebo jako konstantní pálivá bolest.

 Mezi projevy průlomové bolesti lze zařadit i bolest spontánní (idiopatickou) bez zřejmé vyvolávající příčiny, bolest nahodilou (incidentální) vyvolanou nějakou aktivitou, a bolest nepředvídatelnou při mimovolních činnostech.  Dle TZ Unie pacientů.

www.uniepacientu.cz

Autor: zpracováno redakčně