Medicína

Pan A se diví


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Pan A a paní B nejsou konkrétní osoby. Jejich příběhy, trápení a snahy však vycházejí za zkušeností se stovkami, ne-li tisíci, konkrétních lidí.

Protože musím respektovat lékařské tajemství, pozměnil jsem někde tyto příběhy. Jakákoliv podobnost je náhodná a netýká se nikoho osobně.

Pan A: Nač příručka? Copak člověk, který skutečně chce, nedokáže přestat sám od sebe?
Autor: Někdo to dokáže, ne však každý.
Pan A: Když to někdo nedokáže sám, tak proč nejde k doktorovi?
Autor: Máte pravdu, že by udělal dobře, kdyby se léčil. Jenže právě v tom je problém. Mnoho lidí se za pití stydí a tají ho. Takový člověk odbornou pomoc dlouho nevyhledá a zbytečně sobě i druhým působí problémy. Spolupráce se schopným odborníkem nebo s dobře pracujícím zařízením je lepší než psaný návod. Ale psaný návod je zase lepší než nic. To vám mohu dokázat výzkumy prováděnými ve Spojených Státech. Podobné příručky mají v Austrálii nebo ve Velké Británii.
Pan A: No, řekněme, že s pitím alkoholu mám trochu problémy. Jak tuhle knížku použít?
Autor: Nejdřív ji přečtěte. Pak se k ní vraťte ještě jednou a zkoušejte si jednotlivé “nabídky”. Ty, které se osvědčí, si podržte a pokračujte v nich. Ty, které se neosvědčí, samozřejmě používat nebudete. Pokud byste měl proti nabídce výhrady, lze ji vynechat i bez vyzkoušení. Kdyby se ukázalo, že tato knížka na vaše problémy nestačí, v závěru najdete seznam dalších možností, kam jít nebo na koho se obrátit.
Pan A: Dala by se taková knížka použít i proti braní drog?
Autor: Ano. Někteří zahraniční kolegové mluví o “náruživých chováních”, mezi něž počítají i závislost na drogách, kouření, přejídání se nebo patologické hazardní hráčství. Hodně následujících postupů se dá použít i u jiných “náruživostí”, my se ale soustředíme především na překonávání problému s pitím alkoholu. Ostatně pro lidi, kteří mají problém s jinými návykovými látkami jsme připravili podobnou publikaci určenou právě jim.
Pan A: Co když je někdo úplně na dně a nemá sílu nic zkoušet ani nikam chodit?
Autor: Centrum krizové intervence má pražské číslo 84 01 66 66, linka důvěry má v Praze číslo 29 79 00.
Pan A: Znám jednoho, ten když se ráno nenapije, tak se celý třese a často mluví z cesty.
Autor: V takovém stavu by mu knížka asi nepomohla. Potřebuje lékaře – co nejdříve.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.