Asijská koření

Zázvor


Kategorie: Asijská koření 
05.leden 2002
Oddenky zázvorovníku se používají syrové i sušené a to nejen v kuchyni k dochucování pokrmů.

 Kde ho najdeme. Velmi stará kulturní rostlina, která není v planém stavu známa, stejně jako přesné místo původu. Skutečností je, že v tropické Asii se zázvor pěstuje již velmi dlouho a dnes je rozšířen všude v tropech.

Botanický popis. Zázvor obecný, Zingiber officinale, je vytrvalá bylina až 1 metr vysoká, patřící do stejnojmenné čeledi zázvorovitých,

 
Část rostliny s oddenkem
a
 list zázvoru obecného
Zingiberaceae. Má silně rozvětvený oddenek, který je na povrchu šedý a uvnitř žlutý. Jednoleté, zdánlivé lodyhy tvoří vlastně dlouhé listové pochvy, čepel listů je tenká, téměř přisedlá, čárkovitě kopinatá. Klasovité květenství se tvoří jen ojediněle a vyrůstá přímo z oddenku na 10 až 20 cm vysokém stvolu. Bělavé květy jsou trojčetné a souměrné, plod je bobule.

Jaké jsou příbuzné druhy? Kromě uvedeného druhu se používají i další, např. Zingiber zerumbet, který má širší, kopinaté listy a tlustší, masitější, ale méně vonný a nahořklý oddenek. Pěstuje se hlavně v Indii, na Srí Lance a jinde v tropech. Zingiber cassumunar se pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii, jeho oddenek poněkud voní kafrem. V Japonsku, Číně a na Havaji roste Zingiber mioga.

Obsahové látky. Užívanou drogou je oddenek (Zingiberis officinale rhizoma), který v čerstvém stavu obsahuje až 3 procenta silice, složené mimo jiné ze zingiberenu, bisabolenu a ar-curcumenu. Terpeny, z nichž převažují gingeroly, vyvolávají palčivou chuť,

 
Květ zázvoru
přítomen je i alkaloid capsaicin, obsažený také v plodech pálivé papriky.

K čemu se užívá. Čerstvý zázvor podporuje trávení, působí proti zvracení, zvyšuje slinění, má kardiotonické a stimulační účinky. Užívá se při nevolnosti, kinetózách, závratích, dráždivém kašli s množstvím hlenu, zánětu varlat, vysoké hladině cholesterolu v krvi, zánětu slinivky břišní, střevních infekcích, nadýmání a průjmu.

Zázvor jako koření. Oddenky se užívají čerstvé, nebo se suší a melou, přidávají do různých směsí koření, připravuje se z nich zázvorový olej a silice. Používají se v cukrářství, pekařství, ale i v masném průmyslu. V některých oblastech je oblíben zázvorový čaj, případně i pivo. Význam má ale také v parfumerii, likérnictvífarmaceutickém průmyslu.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.