Medicína

Kurkuma


Kategorie: Asijská koření 
16.srpen 2000
S Kurkumou dlouhou (Curcuma longa) se v praxi můžeme setkat například při použití Worcesterové omáčky.

Kde ji najdeme. Kurkuma má původ v jižní a jihovýchodní Asii a nyní je nejvíce rozšířena v Indii, Vietnamu a Kambodži, ale pěstuje se i jinde v tropech.

Botanický popis. Jde o další významný druh z čeledi zázvorovitých, Zingiberaceae. Kurkuma dlouhá, Curcuma longa (nebo také žlutý zázvor), je vytrvalá bylina s hlíznatě zduřelým článkovaným oddenkem, z něhož vyrůstají listy a kořeny·. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 0,5 m dlouhé. Mezi nimi vyrůstá přímý stvol, zakončený hustým

 
Mladá rostlina (1)
a
 oddenek kurkumy dlouhé
klasem bledě žlutých květů. Plod je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka s množstvím semen.

Jaké jsou příbuzné druhy? Na asijských tržištích se můžeme setkat s širokým sortimentem dalších druhů. Například z jihovýchodní Asie pochází Curcuma zedoaria, užívaná obdobným způsobem.

Obsahové látky. Oddenek (Curcumae rhizoma) obsahuje především barvivo a silici. Barvivo má hlavní podíl žlutého curcuminu, silice se vyskytuje v množství 1,5 až 6 procent a tvoří ji především seskviterpeny, dále je obsažen alfa a beta pinen, kamfen, limonen, eugenol, cineol aj.

K čemu se užívá. Užívá se při poporodních bolestech břicha a zástavě menstruace, poruchách zažívací soustavy a jater, včetně hepatitidy, ale i při nadýmání a kolikách. Zevně se aplikuje na záněty spojivek, nehojící se vředy, lišej a různá kožní poranění. Denní dávka činí 8 až 10 g čerstvé drogy, která se aplikuje ve formě nálevu nebo odvaru. Zevně se používá prášek ze sušené drogy, a to buď přímo (zásyp), nebo jako součást mastí, případně ve formě odvaru. Neužívat však v době těhotenství!

Kurkuma jako koření. Pro svoji výraznou chuť a vůni se používá jako koření při přípravě ostrých omáček, přidává se do hořčice, používá se při výrobě tekutého koření Worcester a je také hlavní součástí tzv. kari koření (curry-powder). Oddenky však slouží i k získávání přírodního barviva curcuminu a kurkumové silice.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.