Medicína

Kdo vydrží, má za tři


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Otázka, kterou často dostáváme od pacientů i od jiných lidí, se týká úspěšnosti léčby.

Většinou odpovídáme, že úspěšnost je téměř sto procent, protože naprostá většina pacientů od nás odchází v lepším stavu, než v jakém přišli. Důležité je si dobrý stav udržet. Následuje pár tipů, jak na to.

  • Pozor na převlečenou psychickou závislost. Někdo se začne léčit nebo se prostě rozhodne abstinovat a daří se mu to. Nějaký čas bez větších obtíží abstinuje. Pak mu ale převlečená psychická závislost začne našeptávat: “Vůbec ti to nechybí. Ty přece nejsi závislý, pro jednou se ti nic nestane.” Jenže spící had závislosti se už zabydlel a jenom pospává. První dávka ho může snadno probudit. To pak působí velké problémy. Krize se dá překonat. Po čase se vám začne abstinence vyplácet: Možná se zlepší některé důležité vztahy, možná si začnete vážit sám sebe, možná získá život novou perspektivu. Zjistíte, že život bez shánění dávek a “dojezdů” je vlastně mnohem příjemnější. I těžkosti a problémy se zvládají při abstinenci mnohem lépe.
  • Lidé, kteří problém s drogami překonali a které známe, si bez výjimky našli přátele, kteří neberou drogy. Našli si také zájmy a koníčky, které nejdou s braním drog dohromady.
  • Je velmi rozumné se nepřepínat a vyhnout se rizikovým profesím. Nevhodný je trojsměnný provoz, nadměrný stres a prostředí, kde jsou drogy nebo alkohol. Vhodná je práce nebo studium střední náročnosti, s pravidelnou pracovní dobou a v prostředí, kde se návykové látky nevyskytují nebo jen minimálně.

Naiva. “Já bych chtěla pracovat jako servírka.”
Odpověď: Rozumný člověk vhodnou volbou povolání zvýší svoje šance na dlouhodobou abstinenci. Méně rozumný riskuje a často si tak komplikuje život. Pamatujte prosím, ještě na následující věc. Jako servírka si vyděláte více než třeba jako prodavačka. Jenže k čemu vám budou peníze, pokud byste se dostala do těžké recidivy. Rozumně uvažující člověk bere v úvahu nejen příjmy, ale také rizika a možné ztráty.

  • Vyhněte se riskantním situacím, jako jsou různé večírky, “koncerty” a house party. Vyhněte se také “toxickým” řečem, tedy vzpomínání na dobu, kdy jste brali drogy. Zmírníte tak riziko nepříjemných a nebezpečných krizí a vnitřních konfliktů. Člověk v krizi po droze zároveň touží a zároveň ji nechce. I když krizi překoná, je to nepříjemné. A recidiva by byla ještě nepříjemnější.
  • Buďte velmi opatrní ve vztahu k alkoholu, raději abstinujte i od alkoholu. Přesmyk závislosti na drogách v závislost na alkoholu (i naopak) je mnohem častější, než si většina lidí uvědomuje. Vyhýbejte si lékům, které ovlivňují psychiku (hodně nebezpečené jsou např. léky na spaní).
  • Buďte vybíraví i ve vztahu k filmovým a televizním programům, hudbě nebo četbě. Něco vám může v abstinenci pomoci, ale programy propagující drogy a alkohol vynechte. Jsou pro vás ještě méně vhodné než pro ostatní.
  • Buďte se svým rozhodnutím abstinovat spokojení. Žít rozumně se vyplatí a můžete na to být i hrdí.
  • Recidivě předcházejte. Kdyby ale přece jen nastala, recidivu rychle zastavte, nejlépe za pomoci dalších lidí. Ušetříte si tak mnoho zbytečného utrpení. Až recidivu zvládnete, uvažujte o tom, čemu vás naučila a v čem budete v příště prozíravější.
  • Tím, že začnete abstinovat, nezmizí úplně všechny problémy. Dokážete ale problémy lépe řešit. Vzpomínám na jednu slečnu závislou na drogách, která se musela zodpovídat z krádeže v obchodním domě. Samotná abstinence ještě její problém nevyřešila, ale tím, že začala abstinovat, dokázala se tomuto problému postavit a vyřešit ho na úrovni.
  • Najděte si spojence, někoho, komu budete důvěřovat a kdo vám pomůže překonat váš problém. Může to být lékař, psycholog, sociální pracovník, laický terapeut, svépomocná organizace, rodina apod. Překonat závislost není snadné a daří se to lépe, když má člověk spojence.
  • Překonávání závislosti je závod na dlouhou trať, ne sprint. Na konec radostná zpráva: Čím déle budete abstinovat, tím je to snazší.
Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.