Medicína

Dívky a ženy, které mají problémy s drogami


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Ženy jsou proti některým nemocem odolnější a dožívají se vyššího věku - zkrátka jsou silnějším pohlavím. Ve vztahu k drogám to však neplatí.

Menstruace a těhotenství
Nebezpečné známosti
Týraná žena
Proč se ženy za drogy více stydí
Výhody a nevýhody žen

Ženy mají menší játra a navíc se jejich játra ve větší míře musí zabývat zpracováváním hormonů. Zdravotní škody nastávají u žen dříve. Dívka nebo žena se mnohem častěji dostane do problémů kvůli příteli, který bere drogy než naopak. Drogy (i alkohol) u žen odsuzují lidé víc, než u mužů. Dealeři jsou většinou muži a dívce nebo slečně dají drogy někdy zadarmo. To může ze začátku někomu připadat jako výhoda, ve skutečnosti je to ale nebezpečné. Ženy se v souvislosti s drogami dopouštějí méně často trestných činů (hlavně násilných). Ženy ale zase trpí častěji depresemi. Dívky, které se u nás léčily, shodně uváděly, že ženy mají silnější pud sebezáchovy než muži. Ženám také většinou více záleží na tom, jak vypadají.

Menstruace a těhotenství
Větší sklon k lítostivosti před menstruací nebývá u žen vzácností a to může abstinenci poněkud ztížit. Proto by v tomto období měla být žena zvlášť opatrná a věnovat udržování své abstinence pozornost. Předmenstruační nepohoda se dá mírnit tím, že budete pravidelně cvičit, pomáhá také relaxace, některé cviky z jógy, bylinky. Je také rozumné spolupracovat s vaším gynekologem.

Prevence a mírnění menstruačních problémů bezpečným způsobem

  • Spolupracujte s gynekologem, jemuž důvěřujete, a choďte na kontroly podle jeho doporučení.
  • Užitečné jsou relaxační techniky – autogenní trénink, jógová relaxace – jsou dobrou prevencí problémů a mírní i obtíže.
  • Zdravý životní styl zahrnující přiměřené cvičení předchází menstruačním problémům. Během menstruace ovšem namáhavá cvičení omezujte, nevhodné jsou cviky s obrácenou polohou hlavy.
  • Velmi užitečná jsou jednoduchá dechová cvičení a cviky meditační, ať v prevenci nebo při léčbě předmenstruačních a menstruačních problémů.
  • Důležité je předcházet zácpě – vhodnou výživou, dostatkem nealkoholických nápojů, tělesným pohybem.
  • Dieta. Při potížích se vyhýbejte hlenotvorným nebo hůře stravitelným potravinám (maso, mléko, tučná jídla, silně kořeněná strava, káva, chemikálie i alkohol). Vhodné jsou celozrnné výrobky a lehká strava. Krátkodobý půst (např. vynechat jedno jídlo) má někdy příznivý efekt.
  • Pohyb na čerstvém vzduchu je užitečnou prevencí.
  • Při menstruačních obtížích pozor na prochladnutí, naopak dělá dobře teplo – celkově i místně na dolní část břicha.

V těhotenství doporučuji přestat brát jakékoliv drogy a nepít ani alkoholické nápoje, tedy ani pivo. Jinak se zvyšuje riziko, že by se mohlo se narodit poškozené dítě, dítě s nižší inteligencí nebo s jinými vadami. V těhotenství by také žena bez souhlasu lékaře neměla brát žádné léky. Nepříznivý účinek v těhotenství na plod mívá i kouření, i když alkohol nebo drogy jsou nebezpečnější. Některé ženy chtějí překonat problémy s drogami tím, že otěhotní a budou se mít o koho starat. Takto uvažovat není zodpovědné. Žena, která plánuje rodinu, by si měla být jistá, že dokáže abstinovat.

Nebezpečné známosti
Radčin známý ji pořádně zkomplikoval život. Byl to on, kdo jí dal poprvé pervitin a kdo ji drogy naučil brát. Z romantických představ o společném životě a velké lásce musela Radka rychle slevit. Pro něj a pak i pro ni byla mnohem důležitější droga. Teď je Radka u nás. Má trochu výčitky svědomí. Udělala dobře, že se na přítele, kterému hrozí předávkování a možná i vězení, “vykašlala”?

Na její otázku odpovídám jednoznačně “ano, udělala dobře”. Jejich vztah neprospíval ani jí ani jemu. Jestli bude mít Radčino rozhodnutí léčit se příznivý účinek na jejího bývalého přítele, není jisté. Ale jisté je, že další společné braní by je poškozovalo oba. Radce se nejdřív velmi nelíbilo, že její přítel neměl na naše oddělení povolený přístup. Později pochopila, že to jinak nejde. Kdybychom podobné návštěvy povolovali, měli bychom brzy z léčebného zařízení toxický byt.

Naiva: “To od vás nebylo pěkné. Radka by se ke kamarádovi mohla po skončení léčby vrátit a zachránit ho.”

Odpověď: Co Radka udělá nebo neudělá, to nevím. Ale podle našich zkušeností nastane nejpravděpodobněji některá z následujících možností.

1. Radka se k příteli nevrátí. Bude ho i s jeho drogami považovat za příliš nebezpečného. Do pekla, z něhož vyvázla, se vrátit nechce.

2. Radka se k příteli pokusí vrátit. Je možné, že si ještě na posledních chvíli uvědomí, co riskuje. Když zjistí, že on svůj způsob života měnit nechce, odejde od něj. Je tady ale daleko nepříznivější možnost, totiž možnost recidivy její závislosti. Může se tedy ocitnout přesně tam, kde byla a kde být nechtěla. Tím by uškodila sobě a vlastně i jemu.

3. Přítel se v době jejího léčení rozhodne k a abstinenci a k léčbě v jiném zařízení. Pokud dokáže abstinovat, mohl by jejich vztah teoreticky pokračovat. Ale ani to bych nepovažoval za bezpečné. Recidiva jednoho by totiž ohrozila oba.

Týraná žena
Ženu může týrat a terorizovat partner, který je závislý na drogách nebo parta. Pasáci a další podobné existence často zneužívají problém s drogou u žen. Žena nebo dívka, která má s drogami problém, se dokáže hůř bránit a někdy mívá i zábrany při vyhledávání pomoci. Uvědomte si prosím, že váš problém s drogou vás nezbavuje občanských práv. Jestliže vás někdo tělesně týrá nebo vám jinak ubližuje, je stejně postižitelný, jako kdybyste takový problém neměla.

Někdy je násilí vůči ženě, která má problém s drogou, projevem bezradnosti a bezmocného vzteku. Jindy se jedná o sadistické sklony partnera, drogy zde slouží jako záminka. Jindy to třeba myslí muž dobře, ale problém s drogou fyzickým násilím nevyřeší.

Problém týraných žen se ale netýká jen těch, které jsou závislé na drogách. Překvapovalo mě, jak obtížné může být pro některé ženy se od často až nenormálních, brutálních partnerů odpoutat. Vzpomínám např. na ženu, kterou druh ohrožoval střelnými zbraněmi, které si ilegálně opatřoval. Tato žena se naštěstí svěřila své rodině, následovalo udání na policii. Vyhrůžku, že ji v případě rozchodu zastřelí, druh neuskutečnil. Zkušenosti ukazují, že čím více týraná žena své problémy tají, tím více si agresivní partner dovoluje. Svěřit se s problémem a hledat pomoc druhých lidí (zdravotníků, terapeutů, příbuzných, sousedů apod.) může naopak pomoci situaci bezpečněji zvládnout.

Proč se ženy za drogy více stydí
Důvod je prostý. Jestliže se žena objeví na veřejnosti pod vlivem drog nebo alkoholu, lidé ji budou odsuzovat více nežli muže. Proto se také ženy a dívky s podobnými problémy stahují víc do ústraní. Dvojí morálka vůči mužům a ženám může je možná nespravedlivá, ale je to realita. Má to i výhodu: Pro ženu nebo dívku to může být další pádný důvod, proč přestat.

Výhody a nevýhody žen
Nevýhody žen ve vztahu k drogám: Nižší odolnost vůči drogám, rychlejší rozvoj závislosti, častější souvislost se zátěžovými životními událostmi. Dříve nastávají škody na tělesném zdraví. V rodině bývají větší problémy, častější je i sklon k depresím. Tělesný vzhled žen trpí drogami, což má nepříznivý účinek na jejich sebevědomí. Jestliže matka v těhotenství bere drogy, roste riziko poškození dítěte.

Výhody žen při překonávání problému s drogou: Dívka nebo žena, která má problém s drogou, na sebe spíš upozorní a může se do léčby dostat dříve. Většina žen i dívek má dobré nadání na relaxační techniky, jógu a umí využívat psychoterapii. Méně žen než mužů si komplikuje život trestnou činností pod vlivem drog. Rodinné vztahy jsou pro mnoho žen silným motivem k lepšímu životu. Rychlé zlepšování tělesného stavu i vzhledu po při abstinenci povzbuzuje ženu vytrvat v dobrých předsevzetích. Pro většinu žen bývá snazší odpoutat se od nevhodné společnosti lidí, kteří jsou závislí na drogách. Ženy si také snadněji vytvářejí zdravější životní styl.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.