Medicína

Co jíst při několikadenním onemocnění


Kategorie: Diety 
16.srpen 2000
ak jsme už uvedli v článku o zažívacích potížích, při jakýchkoli zažívacích obtížích, které trvají déle, jsou opakované nebo jsou provázeny výraznou bolestivostí či vysokou teplotou, je třeba vyhledat lékaře. Nyní si všimneme stravovacích zásad při několikadenním onemocnění, jakým je například průjem s nevolností a zvracení – například při onemocnění salmonelózou.

Velmi důležité je hradit ztráty tekutin. Vhodné jsou minerální vody, zejména s vyšším obsahem sodíku a draslíku, voda, iontové nápoje, ruský čaj. Od počátku je třeba doplňovat i energii (například přidáním glukopuru či maltodextrinu do čaje). Jinak jde o velmi rychlou redukční dietu, což ovšem znamená i delší návrat ke zdraví.

Jakmile se stav začíná zlepšovat (ustoupí zvracení a průjmy) můžeme začít s podáváním dietní stravy při stálém zajišťování dostatku tekutin.

Jezte málo, ale častěji

Prvním podávaným pokrmem jsou slané obilninové vývary s mrkví, které mají protiprůjmový efekt a šetří podrážděnou sliznici střeva. Dále je možné podávat beztukové bílé pečivo (rohlíky, housky), rozmačkané banány, jemně nastrouhaná jablka bez slupky a jádřince.

V další fázi osolený drůbeží vývar bez tuku (po uvaření necháme vychladnout, odstraníme ztuhlý tuk) s těstovinou a mrkví, rozmačkané brambory, libové vařené maso (drůbeží, králičí, telecí, filé), těstoviny, do měkka uvařenou rýži.

Později můžeme zkusit přidat i malé množství tuku (cca 5 g). Začínáme zařazovat netučný bílý jogurt, nastrouhaný nízkotučný tvrdý sýr, mixované kompoty (meruňky, broskve) a ovocné přesnídávky z uvedených druhů ovoce.

Vždy je třeba jíst jen malé dávky pokrmů častěji. Uvedená jídla je třeba přidávat postupně (pořadí není samoúčelné). Při jakémkoliv zhoršení stavu (nevolnost, častější stolice) je třeba poslední přidaný pokrm vynechat a do zlepšení zůstat na předcházejícím. K původním stravovacím zvyklostem je třeba se vracet postupně.

Autor: Tamara Starnovská