Děti

Tři čtvrtiny českých předškoláků jí často sladkosti (průzkum)


Kategorie: Aktuality Výživa a strava dětí 
06.červen 2024

Nadváha, obezita, a spolu s tím i pokládání základů pro další zdravotní problémy v dospělosti. Počet českých dětí, které žijí s váhou či obezitou, roste. Problém se přitom netýká jen školních dětí a dospívajících, ale zasahuje už i předškoláky. Vinou je kromě nedostatku pohybu především nevyvážená strava, kterou ovšem řada rodin nevnímá jako problém. Na zdraví a stravovací návyky předškolních dětí se zaměřil průzkum, který pro společnost Hero Česko realizovala agentura STEM/MARK. Podle Státníhi zdravotního ústavu trpí nadváhou až 60 % dospělé populace v Česku. Alarmující je zjištění, že problém se netýká jen dospělých. Situaci neprospěla ani covidová pandemie, která omezila pohybové aktivity a návyky dospělých i dětí.

Poslední studie z roku 2021 ukázala, že již 15 % 5letých dětí trpí nadváhou či obezitou, u 11letých chlapců byla zachycena dosud nejvyšší hodnota, kdy se v pásmu nadváhy či obezity nacházelo 38 % chlapců. Alarmující je, že dlouhodobě stagnuje podíl méně problematické nadváhy a trvale narůstá podíl vlastní obezity. V segmentu obezity pak nejvíce roste podíl tzv. závažné obezity, která by čistě statisticky měla zasahovat cca 1 % populace, jak tomu v Česku odpovídala situace ještě v roce 1991. Dle studie však u 5letých chlapců činí podíl této závažné obezity 5,7 %, u 11letých pak 13 % a u 13letých dokonce 15 % dětské populace.

Problém dětské obezity, která v ČR stejně jako jinde ve světě trvale narůstá a jejíž záchyt se posouvá do stále nižších věkových skupin, potvrzuje MUDr. Miroslav Toms ze sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti.  Upozorňuje, že včasné zachycení problému vyžaduje i spolupráci rodičů, kteří problém často podceňují. K včasnému zachycení odchýlení od správného zdravého vývoje dítěte by měly sloužit jednak preventivní prohlídky u pediatra, ale stejně tak i samotný zájem rodičů. Měřené parametry dítěte od kojeneckého věku do růstových grafů jsou součástí Zdravotního průkazu, který je vydáván všem dětem na porodnici. Je smutnou skutečností, že tuto pomůcku rodiče prakticky nevyužívají.

Důsledky nevhodné výživy na zdraví dětí se přitom neprojevují jen nadměrně zvýšenou hmotností, ale již v dětském či dorostovém věku se často komplikují metabolickými změnami, poškozením jater, vysokým krevním tlakem, přetížením pohybového aparátu, poruchou tolerance glukózy a už i případně diabetu II. typu. K tomu se samozřejmě řadí i sociální a psychické problémy z vyloučení z dětského kolektivu. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že téměř polovina rodičů předškolních dětí v Česku nevnímá jako důsledek nezdravé výživy dětí vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak a pohybové obtíže. Třetina rodičů pak nepovažuje za důsledky nevhodné dětské stravy cukrovku nebo zažívací problémy – zdravotní komplikace způsobené či podpořené i nevhodnou stravou.

Pětina českých rodičů se domnívá, že jejich předškolák se nestravuje zdravě, povědomí o vhodném nutričním složení jídelníčku ale řadě rodičů chybí. I proto 40 % z nich nevnímá negativně například ani vysoký obsah soli, která přitom přispívá ke vzniku závažných kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Polovině rodičů pak nevadí ani vyšší podíl tučných jídel a nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku předškoláka. Významný podíl na vyvážené stravě mají také nápoje, které často tvoří velkou část denního energetického příjmu. Sladké džusy pije podle průzkumu čtvrtina českých dětí ve věku 2-7 let, což je ovšem vzhledem k častému vysokému obsahu jednoduchých cukrů poměrně alarmující podíl.

Problémem jsou i jednoduché rafinované cukry skryté ve sladkostech a cukrovinkách, které tři čtvrtiny českých dětí konzumují každý druhý den. Až 37 % předškoláků si pak sladkosti dopřává denně. Příliš velké množství jednoduchých – tedy chuťově sladkých – cukrů v potravě se pojí s vyšším výskytem zubního kazu a s celkově vyšším energetickým příjmem a vede postupně k rozvoji obezity. Jednoduché, tzv. rychlé cukry krátkodobě prudce zvyšují hladinu krevního cukru, na což organizmus reaguje produkcí inzulínu. Cukry je třeba rychle zpracovat a jejich část se přemění na tuky, které se hojně ukládají i v játrech a narušují jaterní funkce. Vše v komplexu postupně mění metabolické pochody v těle a zvyšuje riziko rozvoje inzulínové rezistence, následně vede k rozvoji diabetu II. typu a dalších tzv. civilizačních onemocnění.

Zajímavá data o stravovacích návycích předškoláků přinesl také průzkum společnosti GFK, který si nechala vyhotovit společnost Hero Česko v lednu 2024 a který absolvovalo 693 respondentů z řad rodičů českých a slovenských dětí ve věku od 4 měsíců do 4 let. Rodiče si v rámci průzkumu vedli deníčky, kam zapisovali stravu svých dětí. Více než polovina z nich uvedla, že jídla pro děti by podle nich neměla obsahovat mnoho přidaného cukru, soli a neměla by být příliš tučná. Při porovnání výsledků obou průzkumů je tak patrné, že s přibývajícím věkem dětí se nároky rodičů na vyváženost stravy mění. Klíčovým faktorem, který je ovlivňuje je společné stolování.

Kořeny dětské obezity se zakládají již v těhotenství, resp. již i před těhotenstvím kondicí matky. V těhotenství a v prvních 2 letech života se nastavuje řada metabolických procesů dětského organismu, a proto je pro zdraví dítěte důležité dodržovat v tomto období tzv. prvních 1 000 dní života zdravé zásady výživy, pohybu i domácího prostředí.

Podle průzkumu se však nevhodné potraviny vyskytují již v jídelníčku kojenců a již od 19. měsíce začínají děti jíst spolu se zbytkem rodiny. To je na jednu stranu správně, protože si tak budují své stravovací a sociální návyky. Až 77 % rodičů jim ale dává stejnou stravu, jako sobě, protože to je pro ně v rámci rodinného vaření snadnější řešení. To se nejčastěji týká hlavních jídel, při kterých zasedá rodina společně k jednomu stolu. Ty ale nemusí být pro předškoláky nutričně vhodné. (Dle průzkumu Rundle et al. (2020) má dětská obezita 67% prediktivní hodnotu pro obezitu v dospělosti).

Rodiče mohou významně ovlivnit svačiny. 83 % jí minimálně dvě svačiny denně a 38 % dětí pak alespoň tři svačiny za den. Preference dětí se dle rodičů odvíjejí především od oblíbené chuti – ve 47 % případů by tak děti nejraději svačily čokoládu a sušenky.

Společnost na trh v květnu uvedla novou značku, která nabídne nutričně vyvážené dětské svačinky. Ve třech produktových řadách představí křupky, ovocné plátky a tyčinky v několika chuťových variantách. Značka se zaměřila především na čisté složení, takže tyčinky ani křupky nejsou smažené, jsou bohaté na vlákninu a neobsahují žádný přidaný cukr ani sůl

Průzkum o STRAVOVÁNÍ DĚTÍ 2-7 let – zadavatel společnosti Hero Česko, realizace duben 2024 prostřednictvím agentury STEM/MARK. Účastníci: 1 010 rodičů, kteří mají dítě ve věku 2-7 let.
BTF Demand Spaces CZ/SK – zadavatel společnosti Hero Česko, realizace leden 2024 prostřednictvím společnost GFK, Účastníci: 693 respondentů z řad rodičů českých a slovenských dětí ve věku od 4 měsíců do 4 let. Dle TZ

www.fyi.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová