Medicína

Ne přímému slunečnímu záření a dostatečný UV faktor


Kategorie: Rakovina Aktuality 
29.květen 2023

Období dovolených u moře i opalování na koupalištích se nezadržitelně blíží. Spolu s větším množstvím slunečných dnů si zaslouží zvýšenou péči také pokožka. Zhoubné nádory největšího orgánu lidského těla patří mezi nejčastější. Jen v ČR lékaři diagnostikují až 17 000 nových případů každý rok. Nezisková organizace Loono připomíná, jak se na léto pořádně připravit a jak rakovině kůže účinně předcházet.

„Kůže plní řadu důležitých funkcí. Brání vstupu škodlivých mikroorganismů, podílí se na regulaci tělesné teploty, produkuje vitamín D a je zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody. Je proto zapotřebí se o ní náležitě starat. Jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny kůže je její zvýšené vystavování ultrafialovému záření, které je přítomné ve slunečních paprscích. Proto je léto i pozdní jaro rizikovější než méně slunečné měsíce,“ vysvětluje zakladatelka neziskové organizace Loono, která se na zdravou kůži zaměřuje v rámci osvěty a prevence rakoviny. A to nejen u příležitosti Evropského dne melanomu 30. května.

Rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů kůže je hned několik. Vedle UV záření hraje svou roli genetika, věk nad 50 let i světlá pokožka, která je citlivější na sluneční záření. Problematické je také chození do solária, zvýšený počet atypických pih, kouření, vystavování kůže některým chemickým látkám a imunosuprese, tedy stav snížené imunity například při infekci HIV.

I ti, kterých se většina rizikových faktorů netýká, by měli přijmout několik preventivních kroků, díky kterým riziko vzniku rakoviny kůže co nejvíce minimalizují. Nejlepší možnou variantou je vyvarovat se pobytu na přímém slunci, a to zejména mezi 11. až 15. hodinou, kdy je intenzita UV záření dvakrát vyšší než v 10 nebo v 16 hodin.

Klíčové je také používání vhodných opalovacích krémů, které v sobě zahrnují ochranné filtry pohlcující, rozptylující nebo odrážející sluneční záření. Ideální jsou t s faktorem 50+, které propouští do kůže pouze padesátinu ultrafialového záření. Důležité je používat dostatečné množství, ideálně každé dvě hodiny. Po koupání nebo sportovní aktivitě je nutné nanést novou vrstvu ihned, a to i v případě krémů voděodolných.

Ochranu kůži při pobytu na slunci poskytne také vhodné oblečení, ideální jsou hustě tkané textílie, dlouhé rukávy i nohavice a tmavé barvy, které poskytují větší UV ochranu než světlé. Zakoupit je možné také oblečení přímo s UV filtrem. Kromě kůže je před sluncem nutné chránit také oči, i v nich se totiž může vyskytnout melanom. Při výběru správných slunečních brýlí by se proto měli lidé ujistit, že obsahují certifikovaný UV filtr. Důležité je chránit se nejen u moře na dovolené, ale například také při výstupu do hor, kdy je kůže se zvyšující se nadmořskou výškou vystavována větším dávkám UV záření. Odborníci se rovněž shodují, že je vhodné používat dostatečný ochranný faktor i při běžném fungování ve městě.

Rodiče by měli před slunečním zářením chránit také své děti. Ty totiž patří mezi nejcitlivější skupinu, do tří let by měly být na slunci opravdu jen minimálně. Časté spálení v dětství může totiž zvyšovat riziko rakoviny kůže v dospělosti. Sluneční paprsek se na kůži může dostat také ve stínu, proto je potřeba vnímat i charakter okolí. Bílý písek, čerstvý sníh, vodní hladina i bílé betonové plochy patří mezi povrchy, které sluneční záření odrážejí.

Jelikož se rakovina kůže nejčastěji projeví netypickými mateřskými znaménky, je důležitým krokem v rámci prevence také pravidelné samovyšetřování kůže metodou ABCDE. Samovyšetřením provede aplikace Preventivka, jeho postup je také na webových stránkách Loono. „Pokud během samovyšetření se objeví nějaký varovný signál, je nutné jít za praktickým doktorem, nebo přímo za dermatologem, kterého je dobré navštěvovat v rámci prevence alespoň jednou ročně.

Dle TZ

www.loono.cz

.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová