Medicína

Mezinárodní den menstruace boří mýty a předsudky


Kategorie: Aktuality 
28.květen 2023

Mezinárodní den menstruace každoročně 28. května upozorňuje na problematiku, která trápí miliony žen, dívek, transgender a nebinárních osob po celém světě. Jak důležitá je při menstruaci hygiena? Jak vzniká syndrom toxického šoku? A co je to vlastně PMS? Na to v rámci kampaně o reprodukčním zdraví odpovídá nezisková organizace Loono.

„Cílem akcí, které se konají v rámci Mezinárodního dne menstruace, je zvýšit povědomí o menstruaci, hygieně během ní a různých menstruačních pomůckách. Boří se mýty a předsudky a otevřeně se hovoří o věcech, které jsou v dnešní společnosti ještě stále tabu, jako je například menstruační chudoba, která se objevuje i v rozvinutých zemích světa,“ říká, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se reprodukčnímu zdraví věnuje v rámci své kampaně Dole dobrý. Bolestivou menstruací si každý měsíc prochází 30 až 50 % žen v reprodukčním věku, řadí se tak k nejčastějším ženským problémům.

Hygiena je v období menstruace naprosto klíčová. V současnosti jsou na trhu k dispozici různé typy hygienických pomůcek – od vložek a tamponů, přes kalíšky až po menstruační kalhotky. Každá žena si tak může vybrat. Ať už si však vybere jakoukoliv z těchto pomůcek, je důležité ji pravidelně měnit, a to na základě instrukcí od výrobce nebo podle intenzity menstruace. Zároveň by ženy neměly zapomínat na pravidelné omývání pohlavních orgánů teplou vodou, případně také mýdlem určeným pro intimní partie. Během periody by měly sáhnout spíše po bavlněném spodním prádle.

Nedostatečná hygiena zvyšuje riziko nepříjemných infekcí. Jednou z nich je i syndrom toxického šoku, za kterým stojí bakteriální toxin. Tato bakterie se může do těla ženy dostat nedostatečnou hygienou rukou při zavádění tamponu a vyvolat nebezpečnou reakci imunitního systému. Mezi příznaky patří vysoká horečka, vyrážka, pokles krevního tlaku a olupování kůže. Dojít může ale až k selhání orgánů. Syndrom toxického šoku se v současnosti objevuje jen vzácně, ročně se v Česku jedná o jednotky případů, ale ani tak by neměly ženy zapomínat na důslednou hygienu rukou i před vyměňováním menstruačních pomůcek.

Nervozita, střídání nálad, bolest prsou nebo v podbříšku, pocit plnosti, nadýmání, zácpa, bolesti hlavy a únava. Premenstruační syndrom neboli PMS přichází obvykle v rozmezí 7 až 10 dnů před menstruací a odezní brzy poté, co se dostaví menstruační krvácení. Celkem zahrnuje více než 150 fyzických i psychických příznaků, jelikož jej každá žena prožívá jinak.

S PMS se setkává 50 až 70 % menstruujících žen. Přestože je dokáže často psychicky i fyzicky potrápit, většina z nich s ním může normálně žít. U některých jsou však příznaky tak závažné, že nemohou pracovat, chodit do školy nebo se věnovat běžným denním činnostem. Obzvláště závažnou formu PMS představuje premenstruační dysforická porucha, kterou doprovází vážné psychické problémy, jako jsou deprese, úzkosti nebo silná podrážděnost. Pokud jsou příznaky PMS mírné, není nutné začít užívat léky. Některým ženám může pomoci i dodržování zásad zdravého životního stylu – pravidelný pohyb, dostatek spánku, relaxační techniky, pestrá strava a vyhýbání se alkoholu a kouření. V případě, že žena pociťuje závažnější příznaky PMS, měla by navštívit svého gynekologa.

Sex během menstruace nemusí být tabu. I to je v současnosti stále téma, o kterém se na veřejnosti příliš nemluví. Přitom je i během menstruace možné mít pohlavní styk. Vždy záleží na domluvě mezi partnery, co je jim příjemné. Menstruační krev nijak neškodí. Pozor ale na rozšířenou pověru, která tvrdí, že během menstruace žena nemůže otěhotnět. Perioda totiž před nechtěným otěhotněním nechrání, stejně tak ani před přenosem pohlavních chorob. Při sexu během menstruace je nutné dodržovat dostatečnou hygienu. Základem by měla být sprcha partnerů před i po pohlavním styku a používání kondomu.

Více informací o menstruaci a reprodukčním zdraví na webových stránkách neziskové organizace Loono, jejích sociálních sítích i v mobilní aplikaci Preventivka.

Dle TZ

www.loono.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová