Medicína

Cestování s diabetem


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
29.květen 2023

Pokud je člověk diabetik, cukrovka ho doprovází stále.  Ale i diabetici si mohou užít klidnou dovolenou. Před cestou by si však měli pečlivě připravit veškeré léky a další pomůcky pro kompenzaci diabetu. Dovolenou pomůže bezpečně zvládnout také pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi. A to díky senzoru, který na cestách nijak neomezuje, ale naopak je užitečnými pomocníkem.

Většina si před cestou připravuje seznam potřebných věcí – oblečení, léků a jiných nezbytností. Zvláště diabetikům se doporučuje, aby si vše důležité rozdělili pro jistotu do dvou zavazadel. Pokud se cestuje letadlem, je nutno si vzít na palubu příruční zavazadlo s pomůckami, léky a jídlem. V případě, že by došlo k nečekané ztrátě bagáže, je to pojistka, že vše potřebné je po ruce.

Základem diabetické tašky jsou rovněž svačina a rychlý zdroj cukru. Dobře vyvážená svačina pomáhá zabránit nebezpečnému kolísání cukru v krvi. Jídlo a pití nutno naplánovat dopředu a množství přizpůsobit délce cesty. Je vhodné si mít seznam restaurací v místě pobytu, které nabízejí jídla vhodná pro diabetiky. Samozřejmostí by měl být pravidelný pitný režim.

Samostatnou kapitolou je příprava inzulinu. Množství inzulinu by se mělo odvíjet od typu dovolené (bude-li aktivní na horách odpočinek na pláži). Vyplatí se nadbytek inzulinu, a to až dvojnásobek. Pokud během cesty dojde nebo se nějak znehodnotí, je nutné znát koncentraci i typ používané látky (v cizině se může lišit!)

Během cesty lék správně uchovávat.  Je vhodné zjistit, zda je v hotelu nebo ubytovacím zařízení k dispozici lednička či minibar. Inzulin je nesmírně citlivý na výkyvy teplot. Z těchto důvodů se doporučuje jej přibalit do příručního zavazadla a vzít s sebou na palubu letadla. V případě cesty autem je nezbytné pořídit přenosnou chladničku.

Pokud se cestuje letadlem, je nutné si pořídit dokument, který informuje o diabetickém příslušenství. I se senzorem lze na palubu letadla. Každá letecká společnost však může mít jiná pravidla, proto je nutné se přesně informovat. Během letu se nedoporučuje skenovat senzor ani zapínat čtečku! Bezdrátový přenos by se mohl vzájemně rušit s palubními systémy letadla. Čtečku je však možné během letu použít jako klasický glukometr.

Výhodou je cestovat s někým, kdo je obeznámen se zdravotním stavem a ideálně ovládá i první pomoc. Pokud je tzv. sólo cestování, je dobré si do peněženky vložit informace o zdravotním stavu a užívaných léčivech. Lze si také pořídit náramek či náhrdelník, které slouží jako „informátor“ zdravotního stavu. V batůžku je dobré mít i další zpřesňující dokumenty. Opatřit si lze také tzv. diabetický pas. Je vedený ošetřujícím lékařem, zpravidla přeložen do několika jazyků a obsahuje informace o tom, jaké předepsané léky se užívají.

Důležité dokumenty: lékařská zpráva o zdravotním stavu a léčbě, ideálně v angličtině. Případně přeložit i do dalších světových jazyků, podrobný léčebný plán, průkaz diabetika, potvrzení o tom, že inzulin a další pomůcky slouží jako zdravotnický materiál. Samozřejmostí je kartička pojištění, doporučuje se cestovní pojištění. Výhodou jsou kontakty na ošetřujícího lékaře, ale i kontakty na lékaře v místě vašeho pobytu.

Rady doplňuje doc. MUDr Denisa Janíčková Žďárská, PhD. z Ústřední Vojenské nemocnice v Praze. Moderní léčba diabetu pacientům značně usnadňuje cestování. Diabetici by se měli předem zajímat o počasí v dané destinaci, časový posun, zjistit by si měli i dostupnost lékařské péče v okolí. Důležité je i cestovní pojištění, sestavené na míru diabetickým pacientům. Před cestou by se pacienti měli poradit s ošetřujícím lékařem ohledně dávkování léků. Kromě toho je třeba se předem obeznámit s tím, jak v dané zemi funguje nákup léků a zdali je možné je pořídit s českým receptem. Pokud nejsou potřebná léčiva k dostání, je nutné zajistit si náhradu. Proto je vhodné znát účinnou látku, kterou obsahuje potřebný lék. Kromě nezbytných dokumentů a léků by si diabetici měli přibalit i pohodlné boty a lékárničku první pomoci.  Dle TZ

www.freestylelibre.cz.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová