Medicína

Na oko a stav sítnice má́ vliv také genetika


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
25.květen 2023

Zdravotní problémy v rodině by nikoho neměly nechávat v klidu. Týká se to i problémů se zrakem. Genetika má velký vliv i na oční sítnici, kterou by si měl každý chránit a pečovat o ni. Jakékoliv změny na sítnici mohou představovat omezení kvality vidění až úplnou ztrátu zraku. Na stav sítnice má vliv zmíněná genetika, stres, životní styl a věk.

Na vzniku očních vad se dědičnost podílí značně, geneticky je podmíněna především řada sítnicových onemocnění. Nejedná se ale jen o vrozené vady – bylo zjištěno, že například i věkem podmíněná makulární degenerace má určitou genetickou zátěž.

Sítnice je nervová struktura a její schopnost obnovy je omezená, z tohoto důvodu je včasná diagnóza onemocnění zásadní. Pokud dojde k pokročilému poškození a zjizvení sítnice, nelze tento stav již bohužel vyléčit a zachovat tak dobrou kvalitu zraku. Pokud se tedy v rodině vyskytlo onemocnění sítnice, neváhat s pravidelnou preventivní kontrolou, nejlépe ve specializovaném sítnicovém centru. Onemocnění sítnice se může týkat i mladších lidí. Stejně jako se výskyt cévní mozkové příhody posunuje do nižších věkových kategorií, i nález cévních patologií sítnice postihuje čím dál tím mladší věkové kategorie.

Onemocnění sítnice u pacientů v produktivním věku může být zapříčiněno velkým stresem, ať už je to psychický stres v jakékoliv podobě, zejména ten dlouhodobý, nebo stres těla po nějakém závažném onemocnění. Na nález patologie sítnice i celého oka mohou mít výrazný vliv i některá léčiva, jako např. kortikosteroidy, antirevmatika (plaquenil) i některá biologická léčiva. Na otoky sítnice mají dále vliv i jiné choroby, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak.

Dodržování pravidel zdravé stravy a životního stylu má na vitalitu sítnice zásadní vliv. Sítnice je jediný nerv těla, který je přímo vystaven slunečnímu záření. Důležité je tak chránit si své oči kvalitními slunečními brýlemi. Mnoha studiemi byl prokázán i vliv věku na ztenčování sítnice. Je známo, že řada lidí, kteří se dožijí vysokého věku, je výrazně slabozraká nebo úplně slepá.

Pro prevenci onemocnění sítnice jsou nezbytné pravidelné preventivní prohlídky zraku u očního lékaře. Součástí preventivního vyšetření by mělo být i speciální skenování cév sítnice pomocí tzv. OCT angiografie. Toto vyšetření je nejpřesnější metodou určení závažnosti, ale často i prognózy onemocnění sítnice. Pokud lékař neurčí jinak, stačí taková prohlídka jednou za rok.

Ve specializovaném centru pro léčbu onemocnění sítnice (tzv. vitreoretinální centrum) v Praze, pacient získá komplexní péči na jednom místě – od diagnostiky až po následnou laserovou, biologickou i chirurgickou léčbu.  Dle TZ

 

www.befreepr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová