Medicína

Národní týden trénování paměti (pozvánka)


Kategorie: Aktuality 
10.březen 2023

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (ČSPTMJ) oslavuje 25 let od svého založení. Od pondělí 13. 3. 2023 do neděle 19. 3. 2023 vyhlašuje Národní týden trénování paměti, který je součástí celosvětové akce BRAIN AWARENESS WEEK.

Zahájení tiskovou konferencí bude dne 13. března od 8 do 9 hodin v malém sále KZ Domovina (Na Maninách 32a, Praha 7) za účasti trenérů paměti - knihovníků, zdravotníků, učitelů apod., kteří přispívají k tomu, aby česká populace stárla zdravě! Téma: Kognitivní trénink u osob s mírným kognitivním zhoršením.

ČSTPMJ je partnerem této akce už od roku 2005 a na celém světě je jediná, kdo tuto akci pořádá celonárodně a cílí na všechny věkové kategorie a cílové skupiny. Letos je připravených 274 osvětových přednášek zdarma pro žáky a studenty na základních, středních i vysokých škol, pro seniory v rezidenčních zařízeních, pro pacienty v nemocnicích, a hlavně pro veřejnost v knihovnách.

Součástí oslav jsou dvě konference 11. a 12. března, první je mezinárodní a koná se ve spolupráci s fakultou Biomedicínského inženýrství ČVUT a EURAG /European Federation of Older Persons/ a druhá je určena členům ČSTPMJ jako poděkování za to, že se trénování paměti v ČR dostalo ke všem cílovým skupinám, což je světový unikát.

Media jsou zvána na všechny akce v rámci oslav, zejména k účasti na tiskové konferenci. Více na: www.trenovanipameti.cz

V rámci celosvětové akce "Týden uvědomění si mozku" (Brain Awareness  Week), který od roku 1996 pořádá organizace Dana Alliance for the Brain Initiative (www.dana.org) V tomto březnovém týdnu (13. - 19. 3. 2023) se veřejnost dozvídá o výsledcích výzkumu mozku srozumitelnou formou prostřednictvím stovek akcí. Ty jsou pořádány vědeckými institucemi, které se výzkumu mozku věnují, případně institucemi, které výsledky výzkumu aplikují v praxi.

Příští akce 11. - 17. 3. 2024

Cílem je přesvědčit nejen seniorskou populaci, že si ještě docela slušně pamatuje, když jí někdo poradí, jak na to. Trénování paměti je efektivní nástroj proti mentální deterioraci, a zároveň rychlá cesta ke zvýšení sebevědomí.

Následující osvětové přednášky se konají zdarma a jsou převážně určeny veřejnosti. Pokud jsou určeny jen pro zvané návštěvníky, je uvedeno. Dle TZ

www.side-effect.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová