Medicína

Na jaké preventivní prohlídky nezapomenout v roce 2023?


Kategorie: Aktuality 
01.únor 2023

Praktik, zubař nebo screening rakoviny tlustého střeva. Ani v roce 2023 bychom neměli zapomínat na preventivní prohlídky a screeningové programy. Nárok i termíny připomíná Loono.

Pokud by si lidé měli dát do nového roku jedno jediné předsevzetí, mělo by se týkat péče o zdraví – dodržovat zásady zdravého životního stylu, provádět samovyšetření, a především chodit pravidelně na všechny preventivní prohlídky a screeningové programy, na které mají nárok. To je úplný základ zdravého života a odpovědnosti k vlastnímu zdraví.

Preventivní prohlídky zanedbává 75 % Čechů. Přitom díky nim mohou lékaři objevit nemoci, kterými člověk trpí, ještě v bezpříznakovém stádiu. Znamená to nejen dřívější nasazení léčby, ale v konečném důsledku i záchranu života.

Nízká návštěvnost těchto prohlídek by měla zlepšit soustavná edukační kampaň a také nová aplikace Preventivka, představená ke konci minulého roku 2022. Vyfiltruje všechny důležité prohlídky a připomene jejich termíny, vysvětlí, proč jsou tyto prohlídky důležité a co na nich člověka čeká, naučí, jak pečovat o své zdraví a předcházet vážným onemocněním, a pomůže najít vhodného odborníka či lékaře v blízkosti uživatele.

Ženy by měly každé dva roky absolvovat preventivní prohlídku u svého praktického doktora, jednou ročně u gynekologa a alespoň jednou ročně u zubaře. Jednou ročně mohou navštívit také očního lékaře a dermatologa. Během prohlídky u gynekologa probíhá také screening rakoviny děložního čípku, který se provádí pomocí cytologického stěru.

V rámci prevence rakoviny prsu by měla žena po 45. roce zajít každé dva roky na mamografický screening. Vyšetřit se může nechat ale i dříve. Do 40 let věku se obvykle využívá ultrazvukové vyšetření.

Od 50 let chodí ženy také na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, který se provádí buď jednou ročně (od 55 let dvakrát) pomocí testu okultního, tedy skrytého, krvácení do stolice (TOKS) nebo jednou za deset let pomocí kolonoskopie. Od 55 let dál mohou být kuřačky, které denně vykouří 20 a více cigaret, vybrány také pro screening rakoviny plic.

Muži by měli také docházet jednou za dva roky ke svému praktickému lékaři a alespoň jednou ročně k zubaři. Jednou ročně mohou absolvovat také preventivní prohlídku u očního lékaře a dermatologa. Po 50. roku věku by měli poprvé navštívit urologa. Stejně jako ženy by pak měli od 50 let chodit na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku a od 55 let je může praktický lékař vytipovat pro screening rakoviny plic.

Více informací nejen o preventivních prohlídkách najdete v Rozcestníku prevence na webových stránkách Loono. Nebo si zdarma stáhněte aplikaci Preventivka, dostupná je pro iOS i Android.

Dle TZ

www.loono.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová