Medicína

Tipy pro soustředění a učení


Kategorie: Aktuality 
27.leden 2023

Před i během zkouškového období je nutno zvládnout velké množství informací v krátkém čase. Postupů a rad, jak se správně učit, existuje sice mnoho, ale na každého platí něco trochu jiného. Někomu se nejlíp učí ráno, jinému večer, někoho stres paralyzuje, někdo se k učení donutí až na poslední chvíli, někdo dává přednost strukturované přípravě, jinde vládne zase chaos…

Každý má svůj vlastní systém, který si pomalu piluje k (ne)dokonalosti. Často se ale zapomíná na zdraví, které je půlkou úspěchu a pomáhá k lepšímu soustředění i výkonům.

Na příklad pravidelné větrání je velmi důležité. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého, který vzniká vydýchaným vzduchem, přispívá k únavě, horšímu soustředění a dlouhodobě i chronickým nemocem dýchacích cest nebo alergickým reakcím. Větrat je potřeba intenzivně několikrát za den. Člověk se pak cítí svěží a plný nových sil. Kyslík se dá doplňovat i pomocí aerobních cvičení. Není nic jednoduššího, než si jednou za čas vyrazit na svižnou procházku nebo udělat několik dřepů.

Důležitý je přiměřený spánek. Během spánku se informace ukládají do dlouhodobé paměti. Probíhá záloha toho, co se před ním zvládlo naučit. Unavený člověk se nesoustředí a také se toho tolik nenaučí. Není proto na škodu si při učení dát čas na posilující spánek. Spánek se dělí na 90. minutové cykly a je dokázáno, že když se člověk probudí na jejich konci, tak se mu vstává lépe než během tzv. hluboké fáze. Kvalitní spánek doplňuje energii a zlepšuje výkony při učení. Obnovují se během něj důležité buňky v těle. Jeho dlouhodobý nedostatek poškozuje zdraví.

Jednou z možností pomoci mozku jsou doplňky stravy v tabletové formě s přírodním kofeinem, bez cukru s pečlivě vybranými extrakty z bylin a s dalšími nutrienty.

Také dostatečná hydratace tělu dodává živiny, přispívá ke správné funkci orgánů, regeneraci mozkových buněk i k chemickým procesům, které vznikají v mozku během učení. Existují dokonce studie, které dokázaly, že ti, kteří dodržují pitný režim, mají lepší výsledky ve škole než ti, kteří ho nedodržují.

Mozek spotřebovává množství glukózy a při učení jeho hlad po ní ještě roste. Pokud jí má mozek nedostatek, tak nepracuje na 100 %. Proto je při učení důležité dbát na její přísun a správnou stravu. Neznamená to však obědvat sladkosti. Ty sice krátkodobě zvýší hladinu cukru, ale následuje její propad, který způsobuje únavu nebo hlad. Proto je dobré se zaměřit na potraviny, dodávající cukr přírodní cestou. Ideálně ovoce a zeleninu doplněné o komplexní sacharidy (těstoviny, ovesné vločky, rýže, celozrnném pečivo). Tučné ryby, díky obsahu omega 3 mastných kyselin, zase dokáží zlepšit soustředění, ořechy a avokádo doplňují zdravé tuky. Podstatné je dát přednost menším porcím lehkých jídel před řízkem s bramborovým salátem.  Dle TZ

https://www.madmonq.gg/cs/product/

www.fyi.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová