Medicína

Oči v zimě trpí více než kdy jindy


Kategorie: Aktuality 
26.leden 2023

Sníh, mráz, vítr, teplotní výkyvy i suchý vzduch v místnostech jsou extrémní podmínky pro oči. Mohou být následně podrážděné, citlivé a začervenalé.

Zvýšená citlivost očí v zimním období je způsobena několika důvody. Přechody z chladného venkovního prostředí do vytopených interiérů mohou způsobit tzv. syndrom suchého oka, které není schopné vytvářet dostatečný slzný film, oko je citlivé, zarudlé a pálí. Řešením mohou být zvlhčující kapky, tzv. umělé slzy, které dlouhodobě chrání před drážděním.

Stává se však, že slzy nezůstávají v oku a dochází k nadměrnému slzení, které bývá spojeno podobně s nepříjemnými pocity, s podrážděním a pocitem cizího tělesa. I tyto problémy se řeší použitím zvlhčujících kapek, které vytvoří umělý slzný film na povrchu oka, čímž se stabilizuje tvorba vlastních slz.

Ostré sluneční světlo může způsobit sněžnou slepotu. Stává se tak v zimě na horách, kde se zvyšuje intenzita ultrafialového záření až o 20 až 30 % na 1000 m výšky. Intenzitu navíc podporuje čistota vzduchu a skoro 80% odraz od sněhu. Zimní sporty i pobyt ve vysokohorském prostředí je proto nutné absolvovat s vhodnými slunečními brýlemi. Bez nich si lze přivodit zánět spojivek i nepříjemné poškození zraku v podobě sněžné slepoty. Kombinace reflexních povrchů a vysoké nadmořské výšky způsobuje, že jsou oči více náchylné ke spálení, které se projevuje bolestí a světloplachostí. Tento stav se nazývá sněžná slepota neboli fotokeratitida, poškození tkáně spojivek a víček natolik, že znemožňuje otevřít oči. Obvykle odezní až po několika dnech, vždy však vyžaduje vyhledání odborné pomoci.

Dioptrické brýle v zimě se vlivem teplotních rozdílů zamlžují. Na povrchu brýlové čočky se vysráží vodní pára. Určitou chvíli pak trvá, než se čočky přizpůsobí nové teplotě okolí. Zamlžení lze zmírnit pomocí sprejů. Lze si rovněž poříditi brýlové čočky se speciální vrstvou proti zamlžování.

Nositelé kontaktních čoček mohou v mrazivých dnech rovněž zažívat pocity pálení, začervenání nebo podráždění spojivek. Také v těchto situacích je dobré použít zvlhčující kapky, které během chvíle nepříjemnosti vyřeší.

Pokud problémy přetrvávají, vyplatí se investovat do modelů, které v sobě mají přítomné zvlhčující složky, jež se z čočky postupně uvolňují a oko zvlhčují během nošení v průběhu celého dne. Dle TZ

www.media-list.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová