Medicína

Světový den srdce- 29. září


Kategorie: Aktuality Nemoc a zdraví 
29.září 2022

 Nedostatek pohybu, přejídání, vysoký krevní tlak i hladina cholesterolu jsou faktory, které vedou k srdečním onemocněním. Poselstvím Světového dne srdce je ukázat, že chorobám jednoho z nejdůležitějších orgánů v našem těle lze předejít. Cílem je pak zvýšit povědomí o prevenci a rizicích spojených s nedodržováním zdravého životního stylu, jak připomíná rovněž Vojenská zdravotní pojišťovna.

„Nejčastějšími onemocněními srdce jsou infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, cévní mozkové příhody, problémy s vysokým krevním tlakem a ostatní nemoci oběhového systému. „Srdce je také citlivé na životní styl každého člověka a 80 procent lidí umírá na srdeční choroby naprosto zbytečně. Přitom stačí zvýšit svou fyzickou aktivitu a omezit rizikové faktory jako alkohol, tabák, stres, nezdravé stravování apod.,“ říká revizní lékařka VoZP.

Čísla týkající se onemocnění srdce jsou stále alarmující. I přes pokroky medicíny v uplynulých desetiletích nemoci srdce a mrtvice stanoví hlavní příčinu úmrtí v zemích Evropské unie. Každý rok zde přibývá více než šest milionů nových případů a přes 1,8 milionu úmrtí spojených s kardiovaskulárním onemocněním. V řadě případů lze přitom těmto obtížím předcházet pomocí zdravého životního stylu či včasné léčby. Nejlepší prevencí mnoha závažných poruch, od nemocí srdce po cukrovku, je pravidelný pohyb.

Pohyb se svými blahodárnými účinky působí jako prevence nádorových onemocnění a obezity, udržuje srdce zdravé, umožňuje déle se hýbat bez bolestí pohybového aparátu a výrazně snižuje i riziko deprese. VoZP v rámci svého programu POHYB vychází vstříc zájemcům o zdravý způsob života a pomáhá prostřednictvím příspěvků na sporty pro děti, cvičení pro dospělé, příspěvků na plavání či kloubní výživu pro seniory.

V případě, že úprava životního stylu nestačí, přichází na řadu moderní farmakologie. Léčba je velmi efektivní, ale ideálně vždy navazuje na optimalizaci stravovacích návyků a životního stylu. Pokud má být maximálně účinná, měla by být zahájena včas. Proto jsou důležité preventivní prohlídky hrazené zdravotními pojišťovnami.  Dle TZ

www.stance.cz

www.vozp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová