Medicína

Duševní zdraví dětí


Kategorie: Aktuality 
03.říjen 2022

Setkání odborníků v září 2022 s čelnými pracovníky Všeobecné zdravotní pojišťovny se věnovalo tématu duševního zdraví dětí. Úvodem byla zmíněna složitost současného světa a jeho vlivu na dětský a dospívající věk. Jsou to především globální světové problémy, koronavirová pandemie, vznik války na Ukrajině. Nezanedbatelný byl také začátek školního roku a počínající tíživá situace v mnohých rodinách.

Všechny tyto okolnosti s dopadem na dětský věk vyvolávají těžké psychické poruchy. Úzkost, deprese, užívání návykových látek (alkohol, tabák apod.) poruchy příjmu stravy (bulimie, anorexie) se objevují u dětí a adolescentů ve vzrůstající míře, z čehož vyplývá, že odbornou pomoc potřebuje stále větší počet dětí.

Pozornost a pomoc vyžadují také zranitelné skupiny společnosti, jako jsou rodiny s malými dětmi, rodiny z vyloučených lokalit, rodiny s dětmi se zdravotním postižením, ale také ukrajinské rodiny s dětmi se ztíženou komunikací pro nedostatečnou znalost češtiny.

Počet dětí do 18 ti let ošetřovaných u dětských a dorostových psychiatrů a psychologů trvale roste. Během 10 let vzrostl počet hospitalizací o více než 50 %, vzrůstá počet dětí s poruchami autistického spektra, roste sebevražednost u dospívajících.

Ve všech uvedených situacích je nutná zvýšená odborná pomoc, na což upozorňuje právě aktivita VZP. Byl uveden projekt VZP:  Duševní zdraví a VZP ke zvýšení dostupnosti služeb psychiatrické, psychosociální i finanční podpory.

Zapojení do programu – Duševní zdraví a VZP je možné na e-mailu: opatrujte@vzp.cz, kde bude k dispozici žádost o poukaz na finanční pomoc – žádost o příspěvek do 15. 12 2022.

Další užitečné kontakty:

Linka bezpečí: 11611  www.linkabezpeci.cz

Krizové centrum: 777 715 215  www.ditekrize.cz

www.opatrujtese.cz

www.detiukrajiny.cz

Ambulantní služba: 241 480 511;  777 664 672

Nonstop Linka důvěry: 241 484 149;  777 715 215

Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová