Medicína

Bez připojištění se zahraniční hospitalizace může prodražit


Kategorie: Aktuality 
21.září 2022

Na mnoho Čechů ještě dovolená čeká. Kdo si zodpovědně pořizuje cestovní pojištění, však často netuší, že standardní online formulář nemusí stačit. Lidem, kteří se léčí s astmatem, vysokým tlakem či jinou chronickou chorobou doporučuje společnost Vindicia speciální připojištění. V opačném případě mohou v případě, že je v zahraničí postihne vážný zdravotní problém, přijít o odškodnění. Jen vysoký tlak se přitom týká čtvrtiny české populace.

 

Společnost, která se specializuje na odškodnění, proto rizikovým skupinám radí věnovat pojištění více pozornosti. „Populární online formuláře jsou rychlé a pohodlné, ve většině z nich ale položku o chronické nemoci nenajdete. Pokud vás některá z nich trápí, doporučujeme osobní jednání na pobočce pojišťovny, kde si přímo vyjednáte podmínky pro váš případ. Počítejte i s tím, že může být zapotřebí návštěva lékaře, proto si před cestou vyhraďte více času,“ zdůrazňuje expert na kompenzaci ze společnosti.

Komplikací mohou být právě ty nemoci, které trápí velkou část české populace. Bez speciálního připojištění určitě se nedoporučuje vyjíždět lidem léčených pro cukrovku, žilní trombózu, žaludeční vředy, astma a vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je nesmírně zrádný, lze na něj totiž svést celou řadu problémů, ať se jedná o infarkt, mrtvici, pád na zem po zamotání hlavy. Prakticky se může jednat o jakékoliv zdravotní problémy související s chronickým onemocněním. Proto je důležité s pojišťovnou před odjezdem komunikovat a vše vyřídit.

Podle Eurostatu přitom jen hypertenze trápí 27 % Čechů. Cukrovka se pak dle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky týká každého desátého. Skupiny nemocných se částečně prolínají, ale i tak je procento Čechů, které trápí chronické onemocnění, je vysoké.

Některá pojišťovna připojištění odmítá. V podobných případech nezbývá, než oslovit jinou pojišťovnu s posudkem lékaře. V případě hospitalizace v zahraničí se totiž jedná o skutečně vysoké částky. Dle TZ

www.shrtcut.cz

www.vindicia.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová