Medicína

Psychologie barev mění interiéry


Kategorie: Aktuality 
09.srpen 2022

Barvy v interiéru ovlivňují psychiku a výkonnost člověka více, než si uvědomujeme. Jsou jedním z nejdůležitějších prvků vzhledu každé místnosti, ve kterých se tráví většina času. I když je psychologie barev dokonce samostatnou disciplínou, zvládne s ní pracovat i laik. Stačí si jen uvědomit pár základních zásad a neopírat se pouze o své individuální barevné preference. Barvy totiž mají vliv na emoce, pocity, nálady, momentální rozpoložení i zdravotní stav člověka.

Základní dělení barev na teplé, studené a neutrální se promítá i do pravidel jejich využití v interiéru. Zatímco teplé barvy jako žlutá, oranžová nebo červená stimulují, studené, mezi něž se řadí zelená, modrá a fialová, působí spíše uklidňujícím dojmem.

Teplé barvy jsou aktivní, podporují tělesnou a fyzickou činnost, nepatří do ložnice. Černá barva, vnímaná jako elegantní a luxusní, se využívá spíše ve formě dekorací a drobných doplňků, případně pro pár kousků černého nábytku.

Podle odborníků by výběr interiérových barev měl také záviset na tom, zda je daný prostor osvětlen uměle, nebo těží z denního světla vyšší intenzity. Pak lze kombinovat i odstíny barev.  Pokud je nutno místnost opticky rozšířit a snížit, využívá se tmavá barva. Vymalování celé místnosti jednou světlou barvou působí spíše chladně, i když se prostor opticky zvětší.

Platí obecná zásada - barvy vybírat na denním světle. Bílá opticky zvětšuje prostor, vyvolává pocit vzdušnosti, může však působit sterilně. Hodí se k ní výraznější doplňkové barvy, jako je šedá či hnědá. Jedná se o barvy domácí jistoty a klidu, mohou ovšem snižovat energii a aktivitu.

Optimistická žlutá působí radostně a teple, proto je dobré využít ji v pracovních interiérech, školních třídách i dětských pokojích. Zvyšuje kreativitu i pracovní výkon. Barvami intelektu a klidu jsou označovány modré a zelené odstíny spolu s fialovou. Modrá se doporučuje do ložnic a koupelen.

Prostor určený ke komunikaci a inspiraci by měl být oranžový. Vyvolává pocit stability, jistoty a tepla,  Hodí se do jídelen, kuchyní i obývacích pokojů. Fialová dodá pocit luxusu a něžnosti, červená zase patří mezi nejagresivnější barvy. Zvyšuje krevní tlak, srdeční frekvenci i agresivitu, ale lze ji využít, pokud např. dítě nemá příliš chuti k jídlu. Dle TZ

www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová