Medicína

Technologie pomáhá osobám se zdravotním postižením


Kategorie: Aktuality 
16.červen 2022

Začlenit se do běžného života i pracovního kolektivu může být pro mnohé osoby se zdravotním znevýhodněním výzvou. Mimo rodiny a neziskových organizací jsou jejich největší oporou moderní technologie. Širokou paletu usnadnění pro různé druhy zdravotního znevýhodnění dnes nabízejí i běžné notebooky. Právě vytváření přístupného prostředí pro osoby se zdravotním postižením je hlavním cílem projektu společností Microsoft a Alza.cz. Za každé prodané zařízení s Windows 11 Microsoft přispěje 150 Kč neziskové organizaci EDA.

Ať už se jedná o osoby se sluchovým, zrakovým či kognitivním postižením, přístupnější prostředí moderních technologií dokáže otevřít možnosti k jejich vzdělávání, zaměstnávání i trávení volného času.

Cílem společného projektu společností Microsoft a Alza je v první řadě edukace a představení řešení, která moderní technologie svým uživatelům nabízejí. Zaměřuje se i na běžné uživatele notebooků, kteří mohou nákupem nového zařízení přispět na neziskovou organizaci EDA, která od roku 1990 pomáhá dětem se zrakovým postižením a jejich rodinám. Z každého zařízení s Windows 11, které se prodá do 26. června 2022, věnuje Microsoft 150 Kč právě této organizaci.

Spolupráce na tomto projektu umožňuje naplno využít to, v čem jsou obě společnosti silné a podpořit tak neziskovou organizaci EDA, která je součástí charitativní platformy Souhvězdí pomoci. Vybírá finanční prostředky na komplexní odbornou podporu rozvoje dětí a psychologickou pomoc rodičům.

Přístupnost pro lidi s omezeními buduje společnost již více než 25 let. V 90. letech to byly funkce Sticky keys, které umožňovaly snadnější zadávání klávesových zkratek. Moderní operační systémy jsou již mnohem dál. Nové Windows 11 nabízí škálu možností pro různé typy omezení a výrazně tak usnadňují interakci s počítačem. Nová řešení se vyvíjejí i v dalších oblastech. Společně s Alzou se pokouší učinit technologie ještě dostupnějšími a přiblížit osoby se zdravotním znevýhodněním ke všemu, co mají rádi, nezávisle na zdravotním stavu.

Vyvrcholení společného projektu livestream se uskuteční 16. června 2022 na facebookovém kanále Alza.cz. Hlavními účastníky budou ambasadoři projektu – olympionik se sluchovým postižením Jakub Nosek a popularizátor vědy a youtuber Martin Rota – kteří budou mluvit o tom, jakou roli hrají technologie v jejich životech. Více na Alza.cz.

Dle TZ

www.knktr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová