Medicína

Třináctiletá zabojuje o zlato v para disciplíně boccia


Kategorie: Aktuality 
22.červen 2022

Mladistvá sportovkyně začala s rodiči šlapat do pedálů, absolvovala s nimi nesčetně cyklovýletů, vylezli společně na Sněžku. Zamilovala si jízdu na monoski. Svou obdivuhodnou pílí inspiruje úspěšná mladá sportovkyně, která už na mezinárodní soutěži získala bronzovou medaili, nejen své vrstevníky, ale i dospělé.  Přitom ji ani kvadrupareza, epilepsie, těžká vada zraku a řeči nebrání ve statečném boji se životem, ani ve sportu.

Koncem června 2022 se pokusí zabojovat o medaili v boccii, tedy sportu, jenž je podobný pétanque, avšak ve verzi pro handicapované sportovce. Bude jedním z reprezentantů, kteří se dostanou na Letní evropské hry handicapované mládeže.

Medaile z mezinárodní soutěže Emil Open, kde bude jedním z ambasadorů i vítěz Paralympijských her v Tokiu Adam Peška, je jejím velkým snem.  Pokusí se o to na 11. ročníku her pro mladé handicapované sportovce se všemi typy zdravotního postižení od deseti do šestadvaceti let v Brně, ve dnech 22. - 26. června 2022. Své síly budou v týdnu plném zábavy a sportu spolu měřit na brněnských sportovištích v sedmi sportech a ve více než třiceti disciplínách. Jedinečný projekt Emil Open bude letos hostit 884 účastníků z 16 zemí Evropy. Nejpočetnější výprava bude právě z České republiky.

„Máme v plánu uspořádat soutěže v atletice, plavání, stolním tenisu, boccii a bocce, a letos nově i v lukostřelbě a cyklistice,“ přibližuje prezident organizačního výboru Emil Open. Zdůrazňuje, že právě tento unikátní projekt chce mladým handicapovaným lidem dát stejnou šanci, jakou mají všichni ostatní. Díky hrám dostanou možnost sportovat s mládeží majoritní, mohou najít nové přátele a společně přispějí k odstraňování zbytečných předsudků a vzájemného ostychu.

Nadační fond Emil v loňském roce rozhodl Aničce pořídit monoski, protože lyžování miluje. Finanční podporou umožňuje, aby se handicapovaní mohli sportu věnovat. Fond rovněž nabízí aktivity a zapojení do mezinárodních akcí, jako je například Emil Open. Malou sportovkyni sport rozvíjí po fyzické i psychické stránce. Závody jsou pro ni důležité, neboť může ukázat, co sama dokáže.

Nejen sport ovšem Aničku posiluje po fyzické i psychické stránce tak, aby se cítila integrovaná do běžné populace. Pravidelně navštěvuje rehabilitace, fyzioterapii a ergoterapii, které jsou v této chvíli nejpotřebnější pro její samoobsluhu, aktivnější funkci rukou při ovládání invalidního vozíčku a také jemné motoriky při psaní. Navštěvuje kraniosakrální terapii a ponory v hyperbarické komoře. Vše se pozitivně projevuje nejen na zdravotním stavu, ale také na mentální stránce a řeči.

Evropské hry handicapované mládeže jsou mezinárodním sportovním a společenským setkáním sportovců se zdravotním postižením od 10 do 26 let. Jedná se o ojedinělou akci evropského formátu. Navazuje na úspěšné předchozí ročníky her handicapované mládeže. EMIL OPEN. Chce tak mladým handicapovaným lidem dát stejnou šanci, jakou mají všichni ostatní.  Dle TZ

www.lesensky.cz

www.emilnadace.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová