Medicína

Ve snižovaní rizik kouření může být Česko modelem pro EU


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví Kouření 
12.červen 2022

Již v červenci 2022 začíná české předsednictví Rady EU. Národní protidrogový koordinátor Mgr. Jindřich Vobořil Pg. Dip. chce následujících šest měsíců využít k propagaci principu snižování rizik, ke kterému se Vláda ČR již dříve zavázala ve svém programovém prohlášení, jak zaznělo při jednání odborníků 9. 6. 2022 v Praze. Snižování rizik považuje za nezbytné i poslední studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Dle jejích závěrů není bez širší aplikace harm reduction možné dosáhnout ambiciózních cílů EU v oblasti kontroly tabáku.

Prevence a redukce výskytu zhoubných nádorových onemocnění je jednou z hlavních priorit nadcházejícího českého předsednictví EU. Mezi hlavní patří Evropský plán boje proti rakovině. Usiluje o vytvoření tzv. generace bez tabáku, kdy bude do roku 2040 v EU méně než 5 % kuřáků. Odborníci však varují, že za stávající situace těchto cílů není možné dosáhnout.

„Dostupná data ukazují, že abstineční přístup se ukazuje jako nedostatečný. Řešením pro kuřáky je proto přestup na méně škodlivé alternativy,“ vysvětluje doc. MUDr. Ernest Groman z vídeňského Nikotin Institutu. Jediný stát v Evropě, který má k dnešnímu dni okolo 5 % kuřáků klasických cigaret, je Švédsko. Podle odborníků je nízký počet kuřáků především důsledkem dostupností méně škodlivých alternativ. Snižování rizik by mělo být součástí evropské legislativy

Národní protidrogový koordinátor zdůrazňuje: “Pokud myslí Evropská komise své plány na snížení počtu kuřáků a dopadů kouření vážně, musí brát koncept snižování rizik také v oblasti kouření. K uplatňování tohoto přístupu se již zavázala i Vláda ČR ve svém programovém prohlášení.“ V průběhu českého předsednictví EU jej bude prosazovat i pro revizi evropské tabákové směrnice. Jedná se o účinnou politiku, která může vést k reálnému snížení počtu kuřáků klasických cigaret, a tím i počtu úmrtí a společenských nákladů.

Podobný názor sdílí i doc. MUDr. Viktor Mravčík, Ph. D. vedoucí výzkumu při Think thanku Racionální politiky závislostí: „Snižování škod je vědecky ověřený přístup vycházející a založený na public health datech. Méně škodlivé alternativy by měly být pro kuřáky dostupnější a atraktivnější než klasické cigarety, tak aby kuřáci byli motivováni nahradit cigaretu jednou z méně škodlivých alternativ. V těchto intencích by měla postupovat i Evropská komise při přípravě klíčových dokumentů, jakými jsou např. Evropský plán boje s rakovinou či revize tzv. tabákové směrnice“.

V předvečer českého předsednictví rady EU publikovala výzkumná instituce CETA svou komparativní studii s názvem „Nový přístup k regulaci tabáku: harm reduction v regionu střední a východní Evropy a vybraných státech EU“. Mimo jiné přichází s novým kompozitním indikátorem tzv. Harm reduction indexem, který hodnotí členské státy EU podle jejich schopnosti aplikovat koncept snižování rizik v oblasti tabáku.

Výzkumný ředitel CETA Ing. Aleš Rod, Ph. D., který zároveň působí jako člen poradního sboru Vlády ČR, k tomu dodává: „Prostřednictvím HR Indexu měříme efektivitu nastavení politik v několika evropských zemích. Česko dopadlo dobře, mezi srovnávanými zeměmi je na druhém místě. Přesto jsme na základě našich zjištění zformulovali několik doporučení pro vládu, například aby Česko využilo své nadcházející evropské předsednictví ke komplexnímu projektu revize politiky v oblasti závislosti na tabáku, ve kterém by na prvním místě stál vědecký přístup postavený na datech, a ne na emocích.“

 Doporučení CETA pro Vládu ČR v rámci českého předsednictví Rady EU

  1. Propagace českého modelu přístupu k závislostem v rámci nadcházejícího českého a následně i švédského předsednictví Rady EU.
  2. Diskuse o stanovení cíle pro nekuřáckou generaci do roku 2040.
  3. Širší zapojení odborníků na harm reduction do tvorby relevantních politik (zapracování nejnovějších vědeckých poznatků).
  4. Posouzení a příprava na dopad nové regulace pro malé a střední podniky v důsledku změn chování spotřebitelů.
  5. Zahájení veřejné informační kampaně o harm reduction postupech a méně rizikových alternativních tabákových výrobcích.
  6. Podpora politik, které berou v potaz rozdíly v míře škodlivosti různých tabákových a nikotinových výrobků, zejména ve srovnání s tradičními cigaretami.
  7. Podpora regulace, která umožní diferencovaná pravidla pro reklamu, příchutě, obaly, zdravotní varování a další příslušné oblasti v závislosti na relativní škodlivostí výrobu.

 Dle TZ

www.eceta.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová