Medicína

Význam relaxačních koupelí a jejich rituálů


Kategorie: Aktuality 
14.leden 2022

Mezinárodní den prasklých potrubí, Světový den toalet nebo Mezinárodní den spodního prádla v nadsázce. Každý rok se slaví mnoho bizarních dnů, ale na některé se dá i těšit. Jedním z nich je „Světový den bublinkové koupele“. Historii relaxačních a koupelových rituálů a jejich význam potvrzují i odborníci.

 

Horká voda, esenciální oleje, svíčky, šálek bylinkového čaje a k tomu relaxační soundtrack jsou těmi nejlepšími přísadami, kterými lze obohatit moderní koupelové rituály. Při hledání toho, co nejvíc vyhovuje, může být inspirací bohatá historie koupelí i zkušenosti ze světa.

Koupelové rituály celého světa - na příklad na indonéském Bali - rituál v okvětních lístcích, které ukazují léčivé účinky rostlin. Růže vyživuje, heřmánek zklidňuje a levandule je antibakteriální. Koupelové rituály v Indii se zase nesou v taktu ájurvédy. Holistický léčebný systém rozděluje lidi do třech spirituálních kategorií, tzv. dóš.  Cílem koupelového rituálu, při kterém se využívají esenciální oleje, mléka a bylinky, je nasměrovat dóšu na cestu, po níž by měla správně kráčet, tedy harmonizovat tělo i mysl.

Síla mořské vody - talasoterapie je koupelový rituál, při kterém je využívána mořská voda nebo mořské řasy. O primát objevu se dohaduje stále několik zemí včetně Španělska, Portugalska, Francie a Británie. Mořská voda hrála hlavní roli v koupelových rituálech už ve starověkém Římě. Pravdou je, že obsahuje mnoho cenných minerálů včetně hořčíku, draslíku, vápníku a jodidu, podporujících krevní oběh, zjemňujících pokožku a přinášejících úlevu bolavým svalům.

Koupel dává klid. Teplá voda, obohacená o přírodní oleje nebo soli, přináší úlevu tělu i duši, uvolňuje napětí a stres, regeneruje organismus. Doporučuje se nemyslet při ní na negativní věci. Koupele jsou proto účinným nástrojem pro samoléčbu.

Odborníci doporučují nepodceňovat rituály. Díky jim a dalším benefitům se se může stát z horké koupele pravidelný svátek. Rituály dávají životu řád, pomáhají v mezilidských vztazích i při výchově dětí. Jsou stejně důležité jako oslavné rituály, které provázejí významné okamžiky života (narození dítěte, jeho první krůčky, první školní den, maturita, svatba, Vánoce, narozeniny apod.). Každý by si měl vytvořit takové rituály, které vycházejí z jeho nitra a pomáhají mu udržet kontakt se sebou samým i s jeho blízkými. Může to být šálek dobrého čaje před spaním, ranní nebo večerní meditace, čtení pohádek dětem, určitý způsob pozdravu s dětmi nebo s konkrétními lidmi, pravidelná procházka nebo dlouhá nedělní koupel v horké vodě…

Teplota vody by měla být minimálně sedmatřicet stupňů, ve které je ideální setrvat zhruba patnáctnáct až třicet minut. K relaxu  pomohou oleje. Po cvičení horká koupel uvolňuje svaly, zvláště po přidání mořské soli. Lze vytvořit i koupelový rituál s dětmi s pomocí vhodných přísad a pod. Dle TZ

www.mslgroup.cz

www.tetesept.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová