Medicína

Za migrénu se nelze stydět


Kategorie: Bolesti hlavy Aktuality 
07.prosinec 2021

Pro tisíce lidí je obtížné si připustit, že za jejich bolestmi hlavy, závratěmi, zvracením a dalšími projevy je ve skutečnosti onemocnění zvané migréna. Na to, aby tito lidé migrénu nepodceňovali a své potíže řešili, upozorňuje sdružení Migréna-help, které z tohoto důvodu uspořádalo 25. listopadu 2021 online pacientské setkání s názvem Migréna nás spojuje.

Migréna má často pověst něčeho banálního a v podstatě smyšleného. Existují lidé s migrénou, kteří tento status quo rovněž zastávají, protože je jednoduše součástí jejich mentální výbavy, která jim byla společností vštípena. A potom si přesto, že zažívají intenzivní bolesti, opakovaně říkají – v souladu s všeobecným názorem – že to přece nic není. Mnohokrát do měsíce jsou paralyzováni bolestmi, zažívají těžké pocity viny, méněcennosti či studu, že nejsou schopni se s migrenózními stavy sami vyrovnat. Tomuto procesu se odborně říká sebestigmatizace podle specialistky na destigmatizaci z Národního ústavu duševního zdraví. Je jednou z příčin nedostatečného povědomí společnosti o tom, co migréna skutečně je.

Nepochopení a nepřítomnost vlastní zkušenosti s nemocí vede okolí k jejímu podceňování a tlaku na nemocné, aby migrénu zlehčovali sami před sebou.  Sebestigmatizace vede k tomu, že si pacienti nedojdou pro odbornou pomoc a zbytečně trpí. Podle specialistky by změnu mohla přinést právě činnost pacientské organizace, což podporuje i psycholožka. Změny postojů a emocí, které jsou s migrénou v naší kultuře a společnosti spojeny, je možné docílit mimo jiné otevřeným sdílením prožitků.

Podle neuroložky MUDr. Evy Medové z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zlehčuje nebo popírá své potíže asi třetina jejích pacientů, někteří zašli za lékařem až po dvaceti letech, kdy s migrénou žili bez jakékoli systematické léčby. Žili v domnění, že projevy migrény jsou normální a musí se vydržet. Podle ní by pacienti měli zamířit k praktickému lékaři, ten je odešle k neurologovi a ten dále do specializovaných center pro léčbu bolesti hlavy. (V ČR je více než 30 center.) Pojišťovny proplácí již téměř dva roky biologickou léčbu, kterou indikují odborníci v centrech, specificky vyvinutou pro prevenci atak migrény. Léčba snižuje počet záchvatů až o polovinu a více, zkracuje trvání atak a zmírňuje jejich intenzitu. Kromě toho se pozoruje u biologických léků minimum nežádoucích účinků. Pokud se pacienti setkají s nepochopením u lékaře – což se vzhledem ke stigmatizaci onemocnění dle Migréna-help rovněž stává – je vhodné se obrátit na pacientskou organizaci.

Migréna-help je první pacientská organizace v České republice podporující osoby s migrénou a jejich blízké. Šíří osvětu, poskytuje informační servis a poradenství, koordinuje setkávání svépomocných skupin, zprostředkovává psychoterapii, realizuje průzkumy apod. Jde o neziskovou organizaci, která své služby nabízí za symbolický poplatek nebo zdarma. Migréna-help pomáhá ve zvládání náročných životních situací spojených s onemocněním: www.migrena-help.cz/svepomocne-skupiny,  Příští rok chystá sérii webinářů zaměřených právě na destigmatizaci migrény. Záznam setkání Migréna nás spojuje je možné zhlédnout na www.migrena-help.cz/zaznam-festivalu

S nemocí pomáhá lidem také mobilní aplikace Migréna Kompas vyvinutá společností Pears Health Cyber, podpořená společností Teva Pharmaceuticals CR. Uživatelům umožňuje zaznamenat jednotlivé záchvaty, jejich délku, intenzitu a užité léky. Aplikaci si do této doby nainstalovalo 4 491 uživatelů.

 Více na www.migrena-kompas.cz.

Dle TZ

www.mavepr.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová