Medicína

Světový týden kostí a kloubů


Kategorie: Onemocnění kloubů Aktuality 
13.říjen 2021

Artritida, onemocnění páteře, úrazy nebo osteoporóza – nejčastější problémy trápící pohybový aparát, na které se snaží upozornit WHO v rámci Světového týdne kostí a kloubů. Ortopedická klinika Fakultní nemocnice Bulovka, 1. LF UK a IPVZ se v letošním roce aktivně připojila a upozorňuje na problematiku těchto onemocnění.

Ortopedická klinika FNB poskytuje svým pacientům rozsáhlou oblast konzervativních i operačních výkonů, které se zabývají jak samotným pohybovým ústrojím, tak všemi dalšími oblastmi, které s jeho léčbou souvisí. Mezioborová spolupráce zahrnuje neurochirurgii, plastickou chirurgii, cévní chirurgii, revmatologii, onkologii či pediatrii. „Pokrývá kompletní spektrum ortopedické operativy,“ upozorňuje její přednosta prof. MUDr. Jiří Chomiak, CSc.

Změny ve funkci pohybového aparátu či samotné onemocnění trápí v současnosti stále více lidí. Výjimkou nejsou ani velmi mladí pacienti s akutními problémy pohybového ústrojí, ať už způsobenými úrazem, nesprávnými pohybovými návyky či nevhodnou životosprávou. V České republice je onemocnění pohybového aparátu dospělých druhou nejčastější příčinou dlouhodobých pracovních neschopností. Průměrná ošetřovací doba při hospitalizaci navíc patří k těm nejdelším (Zdroj: SZÚ). Příčiny je zapotřebí hledat již v dětství v nesprávném zatížení pohybového aparátu a nesprávné životosprávě. V poslední době je enormní nárůst diagnóz spojován také se změnou životního stylu a jednostranností moderního způsobu života.

12. říjen byl věnován artritidě (lidově řečeno revma) autoimunitnímu onemocnění, které vyvolává zánět kloubů. Nejčastějšími příznaky jsou otok, bolest a ztuhlost kloubů.  Častá je bolestivostí malých kloubů na rukou, ale výjimkou nejsou ani bolesti velkých kloubů, jakými jsou kyčle, kolena a páteř. Onemocnění se nejčastěji vyskytuje u pacientů ve středním věku, diagnostikuje se klasickými zobrazovacími metodami, nejčastěji rentgenem a laboratorním vyšetřením krve. Včasným odhalením nemoci lze zabránit pokročilé destrukci kloubů. Příčina tohoto autoimunitního onemocnění dosud není známá, následky onemocnění se mohou zmírnit zdravým životním stylem. Včasná léčba spočívá v podání biologických léků. V opačném případě dochází k operativním zákrokům, kdy je nutná plastika nebo výměna celého kloubu.

Diagnostikou a léčbou postižení či poranění páteře v celém rozsahu se zabývá obor zvaný spondylochirurgie (16. říjen). Spondylochirurgie Ortopedické kliniky FNB zajišťuje komplexní operační a konzervativní péči v celém spektru onemocnění páteře s mezioborovou spoluprací. (Pacienti s degenerativním, úrazovým, nádorovým a infekčním onemocněním  krční, hrudní i bederní páteře).  Ve spolupráci s oddělením dětské ortopedie je zajištěná péče o pacienty s vrozenou, vývojovou nebo neuromuskulární deformitou páteře.

 V současnosti je ve spolupráci s Onko-ortopedickým oddělením budováno Centrum léčby nádorů pohybového aparátu včetně léčby primárních a sekundárních nádorů páteře. Ve spolupráci s urgentním příjmem FNB jsou ošetřovány úrazy páteře v rámci spádové oblasti nemocnice, probíhá zde i léčení poúrazových stavů pacientů z jiných regionů. Speciálním programem je léčba páteřních onemocnění u pacientů s metabolickým onemocněním kostí nebo osteoporózou. Ve spolupráci s Klinikou infekčních nemocí FNB je zajišťována léčba závažných infekčních onemocnění páteře.

17. říjen je vyčleněn pro úrazy. Ačkoliv existuje celá škála úrazů pohybového aparátu, nejčastější diagnózou je poranění stehenní kosti, které postihuje spíše starší populaci. Na klinice se operuje zhruba 500 pacientů ročně s touto diagnózou. Původ úrazů je pestrý, po autonehodách, pracovních úrazech i po nešťastném pádu. Velmi důležitou následnou péčí je správná a důsledná rehabilitace, která se realizuje ve spolupráci s Oddělením fyziatrie a léčebné rehabilitace.

20. říjen je věnován problematice osteoporózy, jednou z nejčastějších onemocnění kostí. Toto chronické onemocnění má za následek postupné řídnutí kostní tkáně a poruchy její struktury. Kosti se ztenčují, jsou křehčí, a náchylnější ke zlomeninám. Nemoc zpočátku je nenápadná, později se však mohou dostavit silné bolesti zad, dochází ke ztrátě tělesné výšky či snížení celkové pohyblivosti páteře. Vzhledem k tomu, že množství kostní hmoty je ze 70 % dáno geneticky, více než kdy jindy platí, že tomuto onemocnění lze předcházet správnou životosprávou, pohybem a vyváženou stravou s dostatečným přísunem vápníku a vitamínu D. Od pětadvacátého roku života dochází k pozvolnému ubývání kostní hmoty. Situaci zhoršuje například kouření, konzumace alkoholu a používání kortikoidů či některých druhů psychofarmak. U žen dochází k úbytku kostní tkáně v souvislosti s menopauzou. Osteoporóza ohrožuje pacienty nepříjemnými zlomeninami v oblasti páteře, kyčelního kloubu a zlomeniny v oblasti zápěstí. Chirurgický zásah si nejčastěji vyžadují zlomeniny v oblasti kyčle. Dle TZ

www.bulovka.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová