Medicína

Světový den zraku-14. říjen


Kategorie: Aktuality 
14.říjen 2021

Podle aktuálních údajů špatně vidí celkem 1,1 miliard obyvatel naší planety. Odborníci přitom upozorňují, že se dá problémům s očima předcházet nebo je léčit v devíti z deseti případů.  Proto je prevence hlavním tématem Světového dne zraku.

Podle IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) je slepých 43 milionů lidí a dalších 295 milionů se potýká se středně těžkým až těžkým poškozením zraku. Nejčastějšími příčinami zrakového postižení jsou refrakční vady jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus, následuje šedý zákal a glaukom. U dětí se nejčastěji vyskytuje šilhání, tupozrakost, dalekozrakost či astigmatismus, oční vadou trpí více než dvě pětiny školáků.

Situace není lepší ani v České republice. Přesné údaje nejsou evidovány, ale odborníci na základě průzkumů, statistiky a počtů uživatelů zdravotnických služeb odhadují počet těžce zrakově postižených osob na téměř 70 tisíc.

Pomineme-li refrakční vady, nejčastějším důvodem zhoršeného vidění je šedý zákal. Ve věku nad 65 let se týká až 65 % obyvatel, ve skupině nad 75 let je to více než 71 %. Na počátku se projevuje mírným zakalením čočky, které nemusí vidění výrazně ovlivňovat, ale postupně se vyvíjí v závažné onemocnění.

V mladším věku se šedý zákal – katarakta vyskytuje méně, zpravidla jako následek úrazu, užívání určitých léků nebo jako součást jiného onemocnění. Katarakta může být i vrozená – zpravidla jako důsledek zevních vlivů v době těhotenství matky. Jedinou možností léčby je operace spočívající v náhradě čočky, v současné době jde téměř o rutinní zákrok. Pacienti nestráví na sále déle než 15 minut.

Nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích je makulární degenerace, tedy postižení tzv. žluté skvrny (centrální oblasti sítnice). Dělíme ji na suchou a na vlhkou formu. Zatímco první z nich je pomalu postupujícím onemocněním, u druhé dochází bez léčby ke ztrátě zraku a praktické slepotě v řádu měsíců až týdnů. Jedinou možností v současné době je biologická injekční léčba.

Ta byla původně hrazena pacientem a pohybovala se v řádu desítek tisíc, nyní je na vybraných klinikách a ve vybraných nemocnicích hrazena pojišťovnou. Léčba je dlouhodobá a náročná pro pacienty i lékaře, ale je jedinou šancí onemocnění nejen zastavit a zrak udržet, ale též zlepšit subjektivní vidění zmírněním projevů.

K prevenci patří pravidelné návštěvy očního lékaře alespoň 1x za dva roky, při kterém odborník zkontroluje ostrost zraku, nitrooční tlak a oční pozadí. Pokud sami zjistíte neostré vidění, zamlžený pohled nebo vlnění rovných linií, zajděte k lékaři ihned!

Ke každodenní péči patří vyvážená strava, pohyb a např. pravidlo šetřit oči (20:20:2), což znamená dívat se 20 sekund do dálky, na 20 sekund zavřít oči vždy, když je váš zrak zaměřen například při práci na počítači nebo telefonu.  Denně také strávit 2 hodiny venku, ideálně v přírodě.  Dle TZ

www.focus-age.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová