Výživa


Kategorie: Aktuality Výživa 
18.leden 2021

Populace pacientů, léčených na lůžkách intenzivní péče se nejen zvyšuje jejich počtem, ale i jejich zvyšujícím se věkem a s jejich vyšší a závažnou celkovou nemocností. Pro optimální výsledek je nutná výživová léčebná strategie. Pozornost je věnována nedostatečné výživě (malnutrici), obezitě a sarkopenii (úbytku svalové hmoty).


Kategorie: Aktuality Vitamíny 
31.prosinec 2020

Vitamin D byl většinou uváděn jako nezbytný především pro zabudování vápníku do kostí a zubů. Nyní je rozsáhle doloženo vědeckými studiemi, že dostatečná hladina vitaminu D v krvi je klíčovým faktorem pro správné fungování imunitního systému. Vitamin D vstupuje do imunitní obrany hned několikrát. Nejvýznamnější je jeho regulační úloha.

 


Kategorie: Aktuality Výživa Jakou stravu zvolit 
23.říjen 2020

Dle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků naráží v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají, že jejich strava není dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby. Problémům spojeným s nedostatkem důležitých látek běžně obsažených v živočišné stravě (železo, vitamín B12), však lze předejít adekvátním doplňováním jejich hladiny


Kategorie: Aktuality Výživa Dnešní strava 
09.říjen 2020

V České republice chystá ministerstvo zemědělství legislativní úpravy, které mají zařadit biopotraviny – produkty ekologického zemědělství – do veřejného stravování. Tato iniciativa se dá považovat za správný krok k systematickému odbytu potravin z ekologické produkce, jež má stát možnost zavést. Plánované změny se ovšem týkají pouze státních institucí, které přijímají dodavatele v rámci veřejné zakázkové soutěže. Chystaný plán se netýká škol, protože školní jídelny v ČR nejsou vázány na výběrová řízení, a tudíž se na ně novelizace zákona se zařazením biopotravin do stravování nevztahuje.

 


Kategorie: Aktuality Dnešní strava Jakou stravu zvolit 
25.září 2020

Češi se stále více zajímají o původ jídla, které konzumují. Často ale nevědí, kde nakoupit potraviny v bio kvalitě a jak je poznat.


Kategorie: Aktuality Výživa Dnešní strava 
10.srpen 2020

Environmental Working Group (EWG,) organizace zaměřující se na ochranu lidského zdraví a životního prostředí, na základě rozsáhlých výzkumů již několik let zveřejňuje žebříček tzv. Špinavých dvanáct, seřazený podle obsahu pesticidů v 47 zemědělských plodinách v USA. Podle aktuální zprávy EWG pro rok 2020 téměř 70 % zemědělských produktů obsahuje pozůstatky škodlivých pesticidů. 


Kategorie: Výživa Průjem a zácpa Aktuality 
28.květen 2019

Letní průjem je pojem, který se používá pro různorodé střevní komplikace přepadávající velké cestovatele, občasné „dovolenkáře“ i ty, kteří nikam neodjeli. Při cestě do Egypta nebo Mexika většina s „faraonovou“, resp. „Montezumovou“ pomstou počítá. Přesto ale skutečnost, že s průjmem má zkušenost 60 % těch, kteří vycestovali do zahraničí alespoň na 2 týdny, překvapí. V bezpečí nejsou ani ti, kteří tráví léto v České republice.


Kategorie: Aktuality Hubnutí a obezita 
26.březen 2019

Ženy mohou po nástupu perimenopauzy očekávat nárůst tělesné hmotnosti zhruba o půl kilogramu ročně, často to však bývá i více. Je přibývání na váze opravdu nevyhnutelné? Malé zamyšlení v následujících řádcích.


Kategorie: Aktuality Výživa Diety 
19.únor 2019

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán, a platí to samozřejmě o mnohých  informacích- i o zdravé výživě. Mimo zdrojů, které píší skuteční odborníci je zde mnoho polopravd a lží, kterým mnoho lidí začala věřit. Téma zdraví a výživa je ovšem natolik ožehavé, že se vyplatí dát si pozor a informace raději ověřit z více zdrojů. S kterými nejčastějšími mýty o výživě se setkáváme - nejen na internetu?


Kategorie: Výživa Aktuality 
18.leden 2019

Banány dokáží snižovat cholesterol, příznivě ovlivňovat zažívání, zlepšovat krevní tlak, ale i bojovat proti nemocem srdce a cév. Jsou cenným zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně: vitaminy B6, B7 a C, draslík, hořčík, mangan, měď a vláknina.