Medicína

Výsledky sbírky Ligy proti rakovině roku 2013


Kategorie: Aktuality 
26.červen 2013
Liga proti rakovině Praha v letošním roce 2013 získala sbírkou 14 827 909,10 Kč. Je to od roku 2004 nejvyšší částka. Ústředním letošním tématem Ligy je prevence nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku, protože ve výskytu tohoto onemocnění Česká republika dlouhodobě zaujímá první místa evropských i světových tabulek. Letos proto každý dárce, který si koupil kytičku se zelenou stužkou, obdržel i letáček s informacemi, jak se před touto nemocí chránit nebo alespoň umožnit včasné určení diagnózy.

Podrobnější informace o sbírce:

nabízelo se téměř 800 000 ks žlutých kytiček se zelenou stužkou ve všech 14 krajích ČR, ve všech 77 okresech ČR, v 1000 obcí a měst. Účastnilo se 11 700 dobrovolníků ve žlutých tričkách, hotovost z pokladních vaků zpracovávalo 500 poboček České pošty.

Bylo 870 přihlášených organizací: (56 pacientských klubů, kolektivních členů LPR Praha,171 středních škol,       170 základních škol, 65 skautských oddílů, 57 pionýrských oddílů, 65 místních organizací Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska,27 základních organizací Českého svazu žen, 20 oblastních spolků Českého červeného kříže,

21 místních knihoven, 48 knihkupectví Kanzelsberger a další (obce, firmy, mateřské školy, jednotlivci…)

 

Během letních měsíců budou posouzeny všechny žádosti o příspěvky, na podzimní tiskové konferenci 9. září bude LPR Praha informovat o využití výtěžku sbírky a jeho rozdělení.

 

Liga proti rakovině Praha děkuje všem dárcům, kteří koupí kytičky podpořili projekty Ligy, děkuje všem dobrovolníkům, kteří kytičky nabízeli, děkuje všem partnerům, kteří sbírku materiálně, finančně nebo mediálně podpořili.

 

Jednou z akcí, kterými LPR Praha pravidelně oslovuje širokou veřejnost, je putovní výstava Každý svého zdraví strůjcem, která v podzimních měsících navštěvuje náměstí českých i moravských měst. Jedná se expozici s informacemi o prevenci před nádorovými onemocněními bohatě ilustrovanou vtipy kreslířů Jiránka, Bartáka a Slívy, s velkoformátovými fotografiemi F. Dostála. Převážně dětskému publiku jsou určeny i interaktivní hrátky, kde si zájemci mohou vyzkoušet své pohybové nebo smyslové dovednosti.

 Pro dospělé návštěvníky přiváží Liga provizorní ordinaci, kde lékaři zjišťují základní zdravotní parametry, dermatologové prohlížejí pigmentové skvrny a znaménka. Akci doprovází i kulturní program, k dispozici jsou i edukační a preventivní publikace a materiály, které vydává Liga proti rakovině Praha. Vstup i vyšetření jsou zdarma.

Letošní termíny a místa konání putovní výstavy:

PRAHA                                9. – 10. září

PRACHATICE                  13. – 14. září

KOLÍN                                 17. – 18. září

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU     19. – 20. září

MLADÁ BOLESLAV           23. – 24. září

PODĚBRADY                        1. –   2. října

HODONÍN                              3. –   4. října

TŘEBOŃ           říjnový termín bude upřesněn

.

 

lpr@lpr.cz,

www.lpr.cz

www.arkadia.cz

www.denprotirakovine.cz                                                        

 

 

Generální partner: Česká pošta, s.p.

Hlavní partneři: Geis CZ s.r.o., GlaxoSmithKline, s.r.o.

Hlavní mediální partneři: Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partner: Bauer media v.o.s.

Partneři a spolupracovníci: Bluetech s.r.o., Český červený kříž, Český svaz žen, Euromedia Group, k. s., Junák – svaz skautů a skautek ČR, Kanzelsberger, a.s., Pionýr, Model Obaly a.s., Newton Media, a.s., Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Soleta Signum s.r.o., Vyšehrad 2000, s.r.o.

 

       

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně