Onkologie

Kvalita života onkologických pacientů - umíme vždy pomoci?


Kategorie: Onkologie 
31.květen 2013
Podle údajů české onkologické společnosti ČLS JEP onemocní v ČR ročně rakovinou 77 tisíc lidí a celkový počet nemocných přesahuje 400 tisíc. Mnoho nemocných je možné vyléčit, takže rozdíl mezi incidencí a mortalitou se zvyšuje, ale i tak zbývá mnoho nemocných, které ani s pomocí nejmodernějších metod není možné vyléčit. Na významu tak nabývá i péče, která pacienty sice nevyléčí, ale dokáže jim usnadnit život s nemocí – od paliativní lékařské péče přes pomoc psychologickou i podporu ostatních pacientů. Dosud však není na všech pracovištích zajištěna onkologicky nemocným psychologická pomoc, chybějí také dostatečné informace o léčbě bolesti a o hospicích.

Statisticky nejčastějším onkologickým onemocněním u žen je karcinom prsu. U mužů je to karcinom prostaty. Narůstají počty nemocných s rakovinou tlustého střeva, konečníku. Včasná diagnóza nádorového onemocnění může výrazně zlepšit prognózu pacienta a usnadnit jeho léčbu. Naopak pozdní odhalení nemoci prognózu výrazně zhoršuje.

 

Komplexní péče o pacienty zahrnuje, vedle kauzální terapie, také léčbu komplikací, které základní onemocnění přináší. Velice častou komplikací u pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním jsou kostní metastázy (viz tabulka). Rozvoj kostních metastáz znamená pro pacienta zhoršení možností léčby, vysoké riziko patologických zlomenin, poškození míchy, zlomeniny obratlů, neurologických problémy a bolesti. Kostní metastázy a související komplikace mohou pro pacienta znamenat velká omezení. Bolesti nebo zlomeniny ho mohou upoutat na lůžko, pacient ztrácí soběstačnost i schopnost vykonávat běžné aktivity. Stává se závislým na pomoci okolí, což mimo jiné znamená velikou psychickou zátěž pro něj samotného i jeho blízké.

 

Léčba kostních metastáz je multidisciplinární. Používá se chemoterapie, radioterapie, hormonální terapie, bisfosfonáty i analgetika. Nově se pro prevenci i léčbu kostních metastáz začala používat i biologická léčba, která pomáhá výrazně oddálit výskyt kostních příhod a pomáhá tak pacientům udržet si soběstačnost a déle zvládat běžné životní aktivity. Biologická léčba kostních metastáz je tak důležitým prostředkem k udržení kvality života onkologických pacientů v pozdních fázích onemocnění.

 

Frekvence výskytu kostních metastáz

Primární nádor

Incidence*

Mnohočetný myelom

75-95 %

ZN prsu

60-80 %

ZN prostaty

35-85 %

ZN štítné žlázy

20-60 %

ZN močového měchýře

30-55 %

ZN plic

30-40 %

ZN ledvin

25-45 %

*Zjištěná při pitvě; podle Coleman RE. Metastatic bone disease: Clinical features, pathophysiology and treatment strategies. Cancer Treat Rev 2001; 27: 165–176.

Zdroj: Remedia, ročník 21, 6/2011.

 

Nedílnou součástí péče o onkologicky nemocné je vedle léčby základního onemocnění a souvisejících komplikací psychologická podpora. Onemocnění rakovinou má závažné dopady na psychiku nemocných i jejich blízkých. Propuknutí nemoci pro pacienta znamená šok. Strach z bolesti, utrpení i smrti. K tomu se přidávají problémy spojené s léčbou – třeba ztráta vlasů nebo trvalé fyzické změny, únava, zvracení a další. Pokud pacient ztratí soběstačnost a je trvale upoután na lůžko kvůli bolesti nebo patologické zlomenině, musí navíc bojovat s izolací a pocity osamění, úzkostmi a depresemi 

 

Nemocný proto ze všeho nejvíce potřebuje porozumění, potřebuje mít možnost své pocity sdílet. Být se svými blízkými. Přehnané naděje však, které se někdy snaží jeho okolí přinášet, i když on sám cítí, jak na tom je, jen prohlubuje jeho samotu.

 

Zvládat vše, co s onkologickými onemocněními souvisí, může pomoci i kontakt s těmi, kteří podobnou situaci prožili nebo prožívají sami. Z tohoto důvodu je velice cenná a téměř nezastupitelná psychologická pomoc všem ženám s rakovinou prsu, ať už jde o sdílení zkušeností, zprostředkování informací o nemoci, setkání pacientek nebo třeba rekondiční pobyty, kterou provádějí pracovnice organizace Mamma HELP. V síti těchto center se snaží převážně bývalé pacientky pomoci každému, kdo o to požádá. Za rok to bývá víc než pět tisíc pacientek.

 

Sdružení Mamma HELP je nevládní neziskovou organizací, která sdružuje ženy s diagnózou rakoviny prsu, jejich blízké, lékaře, sestry a sympatizanty. Bylo založeno v roce 1999. Působí na území celé ČR. Provozuje síť Mamma HELP Center v jednotlivých městech (Praha, Brno, Olomouc, Hradec Králové, Přerov, Zlín, Plzeň). Ročně řeší požadavky přibližně 5300 klientů. Všechny služby poskytuje zdarma. mammahelp@mammahelp.cz

 

 

Na TK věnované problematice kvality života onkologických pacientů pořádané odborníky 1. LF UK v Praze koncem května 2013 hovořili  k danému tématu doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc., z Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN,

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc, z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN,

doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., a Mgr. Jana Drexlerová, ředitelka organizace Mamma HELP

www.vzp.cz

www.lf1.cuni.cz



 

Autor: zpracováno redakčně