Onkologie

První rok činnosti Onkoportálu


Kategorie: Onkologie 
17.květen 2013
Každý, komu bylo diagnostikováno onkologické onemocnění, si o něm instinktivně snaží vyhledat informace z veškerých dostupných zdrojů. V dnešní době lidé často usedají před počítač s internetovým připojením a začínají svůj „boj“ s bludištěm stránek nabízejících nejrůznější rady, jak se před tímto zákeřným život ohrožujícím zdravotním problémem chránit, či jak se jej dokonce zbavit.

Záludnost „surfování“ spočívá však v množství matoucích informací, které na českém internetu lze najít.  Může zde totiž publikovat kdokoli, tedy i osoba, která nemá patřičné vzdělání ani zkušenosti pro daný obor. Málokdo se tak dokáže v kvantu často protichůdných informací a léčebných rad orientovat.

 

Internet  jako informační zdroj využíval i vrcholový sportovec – šestinásobný mistr republiky v badmintonu  v době, kdy sám bojoval s rakovinou. Nikdy však neměl jistotu, že to, co čte, jsou ověřené a spolehlivé informace. Nacházel i neuvěřitelné nesmysly, např., že se vyléčí bude-li jíst denně pět mrkví a máčet si nohy ve studené vodě. Nemocný člověk je ochoten věřit všemu a zkusit cokoli, jen aby nad rakovinou zvítězil. Mnohdy je to ale ztráta času – v tu chvíli velmi drahého.

 

 Jeho slova potvrdila na TK v květnu 2013 primářka MUDr. Jana Prausová, PhD., MBA, přednostka Onkologické kliniky FN Motol, doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc., předseda České hematologické společnosti ČLS JEP i Mgr. Jana Drexlerová, ředitelka sítě Mamma HELP center.

 

Z těchto důvodů byl uveden v dubnu loňského  roku nový projekt - Onkoportál. cz, (o kterém jsme tehdy informovali), a který se stal novým bezpečným zdrojem informací.  O jeho technické stránce hovořil Ing. Jan Sobotka, manager projektu.

.

Pacientům trpícím rakovinou, jejich příbuzným i veřejnosti nabízí již rok požadované informace, které jsou ověřené předními českými odborníky – onkology. Odpadá tak zdlouhavé prohledávání internetových stránek, při kterém běžný člověk většinou není schopen odhadnout, zda se na to, co čte, může spolehnout či nikoli.

 

Na Onkoportálu zájemci nalézají také služby právního a finančního poradenství, seznam komplexních onkologických center nebo přehled pacientských organizací.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. dr. h. c., ředitel Masarykova onkologického ústavu a člen rady Onkoportálu  však zdůrazňuje, že samozřejmě stále platí, že finální doporučení týkající se diagnostiky či léčby rakoviny poskytne pacientovi vždy jeho lékař.

 

Služeb Onkoportálu lze využít na: www.onkoportal.cz , nebo prostřednictvím veřejně dostupných stojanů s iPody, které jsou t.č. jen v centrech onkologické léčby, ale počítá se s jejich další instalací.  Zavedena je rovněž bezplatná telefonní linka : 800 100 259.

Hlavním partnerem projektu je GlaxoSmithKline, dále Česká onkologická společnost ČLS JEP, Česká hematologická společnost ČLS JEP, Kancelář Světové zdravotnické organizace v Praze a sdružení pacientek s nádorovým onemocněním Mamma HELP.

 

www.onkoportal.cz

www.gsk.com

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně