Onkologie

Český den proti rakovině a Onkomaják


Kategorie: Onkologické aktuality 
15.květen 2013
Ve středu 15. května 2013 se koná již 17. ročník tradiční sbírky Český den proti rakovině. Účelem veřejné sbírky Ligy proti rakovině Praha není jen pouhé získávání prostředků na financování projektů, akce plní rovněž významnou preventivní úlohu. Každý dárce si za minimálně dvacetikorunový příspěvek odnese nejen kytičku měsíčku lékařského s letošní zelenou stužkou, obdrží také leták s podrobnými informacemi o možnostech prevence rakoviny.

Ústředním tématem letošního roku je nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku. Ve srovnání s evropskými zeměmi se Česká republika dlouhodobě drží na prvním místě ve výskytu tohoto onemocnění. Zhoubný novotvar tlustého střeva a konečníku je diagnostikován u více než 8 000 osob ročně, téměř 5 000 jich zemře.

 Rakovina tlustého střeva je druhou nejčastější onkologickou diagnózou v ČR, hned po karcinomu prostaty u mužů a karcinomu prsu u žen. Je tedy třeba znovu a znovu upozorňovat veřejnost na nutnost prevence, možnosti screeningu hrazeného pojišťovnami a šířit znalost rizikových faktorů.

Hlavní příčinou vysokého počtu úmrtí na rakovinu kolorekta je právě skutečnost, že mnoho našich spoluobčanů praktikuje pštrosí politiku a nabízená bezplatná vyšetření ignoruje.  Polovina z těchto nádorů je v České republice diagnostikována v pokročilém stádiu, tedy s relativně nízkou šancí na dlouhodobý úspěch léčby podle vyjádření ředitele Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně doc. RNDr. Ladislava Duška, PhD.

 Prognóza dokonce předpokládá, že v letošním roce bude nově diagnostikováno až 9000 nových případů.

Liga proti rakovině Praha věří, že letáčky, které letos během sbírky dostane téměř 800 000 spoluobčanů, přesvědčí alespoň část veřejnosti, aby možnosti screeningového programu využila.

Onemocnění tlustého střeva je v roce 2013 hlavním tématem preventivních akcí na světové i české úrovni. „Připomene jej Světový den proti rakovině, bude i tématem Českého dne proti rakovině, protože vše, co se pro informovanost o této nemoci realizuje, má smysl“ uvádí ředitelka občanského sdružení Onkomaják, která mj. uvedla již  tradiční putování makety tlustého střeva – Střevotour po českých a moravských městech.

Nejbližší Střevotour najdou zájemci ve dnech 15. – 18. května v odletové hale Terminálu 2 Letiště Václava Havla v Praze, kde se budou moci informovat o prevenci a možnostech léčby rakoviny konečníku a tlustého střeva každý den od 8.00 – 20:00 hodin u vyškoleného personálu. Do této aktivity se nově zapojil také herec Miroslav Etzler. 

V ČR je možné se zapojit do preventivního screeningového programu od věku nad 50 let. Každoročně by lidé měli podstoupit test na skryté krvácení do stolice, nad 55 let je volba mezi tímto testem a kolonoskopií. V případě, že kolonoskopie vyloučí onemocnění, opakuje se vyšetření až po 10 letech.

Profesor MUDr. Jiří Vorlíček, CSc., předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně zdůrazňuje, že ačkoliv se hovoří o nepříznivé statistice dlouho, stále málo lidí přichází k lékaři včas. Přitom včasný záchyt nemoci pro více než 90 % nemocných znamená šanci na vyléčení.

 

Žlutý stan v dolní části Václavského náměstí - na Můstku patří k doprovodným akcím Ligy proti rakovině.

Žluté kytičky bude Liga nabízet již tradičně i ve stanu na Václavském náměstí, kde se role dobrovolných prodejců ujmou i známé osobnosti, pomoci přijdou Petra Janů, Adéla a Dalibor Gondíkovi, Martin Zounar, Aleš Háma, Petr Koukal a mnozí další.  V odpoledním  hudebním doprovodném programu vystoupí mj. zpěvák Vladimír Hron, dětský pěvecký sbor Jiskřička, Betty Lee se svou jazzovou skupinou, irskou hudbu představí skupina Marw, zazpívá pěvecký soubor VŠE Všelijak, ukázky stepu předvede taneční studio Andrea… Od 12 do 18 hodin budou zájemcům k dispozici lékaři onkologové a dermatologové k bezplatným konzultacím.

Restaurace Soup in the City, která je součástí  Fusion hotelu, bude kromě kytiček v den sbírky nabízet také do 19. května domácí cookies. Výtěžek z jejich prodeje poukáže na konto LPR Praha.

 Česká pošta již čtvrtým rokem úspěšně spolupracuje s Ligou proti rakovině Praha při zpracování finančních příspěvků vybraných při sbírce. Letos se do pomoci zapojí kvalifikovaní zaměstnanci z 500 pošt po celé České republice.  

 Poděkováním pro zástupce spolupracujících organizací, bez kterých by sbírka zdaleka nebyla tak úspěšná, bude červnový koncert v Betlémské kapli. Letos bude hudebnímu programu dominovat klavír. Díla Händela, Beethovena, Mozarta a dalších přednesou mj. klavírní virtuóz Ivan Klánský, operní pěvkyně Eva Müllerová, klarinetistka Ludmila Peterková, kvarteto Stern a České klavírní kvinteto.

www.lpr.cz

www.denprotirakovine.cz

www.onkomajak.cz

www.kolorektum.cz

www.rakovinastreva.cz

www.roche.cz

Autor: zpracováno redakčně