Závislosti

Nižší tolerancí k alkoholismu lze zachránit lidské životy


Kategorie: Závislosti 
12.únor 2013
Čím více závislých nebo rizikově konzumujících alkohol se bude léčit, tím méně lidí na následky alkoholismu zemře. Současně se sníží i náklady na likvidaci všech škod, které konzumace alkoholu působí. Očekává se, že nový koncept léčby, která v určitých případech nevyžaduje hospitalizaci a spočívá v podpoře snížení množství konzumovaného alkoholu, situaci může zlepšit. Velkou roli při zvládnutí individuálního problému s alkoholem mají i nejbližší lidé pacienta, který je závislý na alkoholu nebo rizikovým způsobem konzumuje alkohol.

Metanolová aféra, při níž zahynuly čtyři desítky lidí a stovky lidí byly v ohrožení života, poukázala na podcenění nebezpečí, které pro Česko představuje vysoká konzumace jak státem „kontrolovaného“ tak nelegální cestou vyráběného, dováženého a distribuovaného alkoholu. Přitom již před první otravou byly známy statistiky, které umístily Českou republiku na světovou špičku ve spotřebě alkoholu.

 

Podle prim. MUDr. Petra Popova, MHA, předsedy společnosti pro návykové choroby České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, zemřou ročně na přímou otravu alkoholem více než tři stovky lidí. Do tohoto počtu nejsou zahrnuti pacienti, kteří zemřou na onemocnění, které vzniklo v důsledku dlouhodobé konzumace alkoholu nebo v důsledku závislosti na alkoholu. Existují kvalifikované odhady, že v EU zemře ročně 120 000 Evropanů závislých na alkoholu (mezi 15 a 64 lety) na důsledky své choroby, přičemž alkohol hraje svou roli v celkem 200 000 úmrtí (v zemích EU). Počet závislých na alkoholu v zemích EU se odhaduje na 14 milionů lidí.

 

Podle údajů z roku 2011 se v ČR škodlivé pití a závislost na alkoholu častěji vyskytuje u mužů (12,5% oproti 2,7% u žen), u osob se základním vzděláním, nezaměstnaných a osob s nízkým socioekonomickým statusem. Další ohrožení způsobených alkoholem jsou například úrazy, dopravní nehody a agresivní jednání v opilosti.

 

 Základním problémem je tolerance české společnosti k vysoké konzumaci alkoholu, která většinou začíná již v rodině. Často bývá alkohol podáván i dětem při rodinných oslavách. Také osobní, společenské i pracovní problémy se řeší pomocí skleničky, a tak se alkohol stává součástí denního režimu. Této situaci přispívá značná dostupnost alkoholu v ČR. Při tom spotřební daň z alkoholu pokryje sotva polovinu nákladů vynaložených na likvidaci škod, které alkohol napáchá, jak uvedl počátkem února 2013 na TK prim. MUDr. Petr Popov, MHA, z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

 

Z těchto důvodů odborníci připravují Národní akční plán, který bude projednáván v nejbližších měsících. Předpokládá se, že by měl poskytnout návod na řešení problematiky alkoholismu v ČR z celospolečenského hlediska.

Nejdůležitějším však zůstává řešení každého individuálního případu problémového pití a závislosti na alkoholu. Jako většina duševních chorob i závislost na alkoholu snižuje sebereflexi, pacient ztrácí náhled na tíži svého problému, který zpravidla zcela popírá a proto je velmi obtížně realizovatelné „dostat“ nemocného k léčbě. Tato situace vyžaduje většinou poradu odborníka (praktický lékař, psychiatr, adiktolog) a podle konkrétní situace a závažnosti onemocnění vypracovat individuální postup a scénář „cesty závislého k lékaři“.  Podle odborníků je zásadní, aby blízcí chování nemocného neomlouvali, nekryli, planě nevyhrožovali, ale jednali.

 

Pomoc může nabídnout praktický lékař, který má podle zákona povinnost u každého pacienta zjišťovat přítomnost návykových chorob, včetně závislosti na alkoholu. Empaticky vedeným rozhovorem (v rámci tzv. krátké intervence) lze mnohdy zjistit pravý stav týkající se konzumace alkoholu. K diagnostice lze využít i krátký dotazník (AUDIT-C). K zpřesnění i sebeuvědomění přispěje osobní záznamový list (30 TDA test), kam každý den pacient vyplňuje nejen množství vypitého alkoholu, ale i pocity, které měl, jaké pohnutky fungovaly jako spouštěč pití, resp. jak se pacientovi podařilo situaci zvládnout. „Pouhé“ vyplnění třicetidenního formuláře má v mnoha případech terapeutický efekt.

Pokud po tomto „pojmenování“ problému nedojde ke zlepšení a snížení konzumace alkoholu, pak je na místě odborná péče. Podle nového konceptu léčby může být cílem nejen úplná abstinence, ale u některých pacientů může být redukce vypitého množství alkoholu velmi přínosné a může snížit jak zdravotní, tak společenská (rodinná, partnerská a pracovní) rizika. Je důležité, aby o této možnosti byli rizikově konzumující alkohol informováni, protože pro mnohé z nich představuje trvalá abstinence bariéru, kterou nejsou schopni přijmout a přistoupit na léčbu. Od tohoto konceptu se proto očekává zejména zlepšení dostupnosti léčby a zvýšení zájmu o řešení problémového, rizikového pití.

 

Doplňující informace k problematice alkoholu

Alkoholismus (závislost na alkoholu) je chronické, opakující se (recidivující) onemocnění, které má i své číslo diagnózy v Mezinárodní klasifikaci nemocí (MKN 10): F10.2

Škodlivé užívání alkoholu (abúzus, F10.1) je jedním z nejčastějších rizikových faktorů přispívajících ke vzniku hlavních nepřenosných (neinfekčních) onemocnění, kterým můžeme předejít.

Užívání alkoholu je celosvětově třetím nejrizikovějším faktorem z hlediska předčasných úmrtí a zdravotních postižení a nejrizikovějším faktorem pro úmrtí mužů mezi 15 až 59 lety.

 

Alkohol a čísla

·         2 500 000 předčasných úmrtí každý rok na celém světě má na svědomí alkohol.

·         200 000 lidí v EU zemře ročně v důsledku konzumace alkoholu.

·         14 000 000 je v EU závislých na alkoholu.

·         155 000 000 000 (miliard) € stojí likvidace následků (včetně nákladů na léčbu) konzumace alkoholu země EU.

 

Rizikové a škodlivé pití v ČR

·         29,2 % českých mužů pije alkohol rizikovým nebo škodlivým způsobem.

·         3,8 % mužů má s alkoholem vážný problém vyžadující odbornou pomoc.

·         9,3 % českých žen pije rizikově a problémově.

·         0,3 % žen má s alkoholem vážný problém.

·         35. – 44. rok je období, kdy muži pijí nejvíce, 18. – 24 nejméně.

·         Po 54. roce je konzumace alkoholu u žen nejnižší.

(Sovinová, Czémy, The Czech AUDIT, 2010)

 

Úlevové pití je často příznakem duševní poruchy (úzkost, porucha nálady, deprese, porucha osobnosti, „léčba“ krize středního věku).

Duální diagnózy: Přítomnost jedné poruchy (zvýšená konzumace alkoholu, jiná duševní porucha) zvyšuje riziko vzniku druhé více než dvojnásobně. Velmi často nelze určit, co byla příčina a co je důsledek (deprese, nebo alkohol?)

Rizikové pití zvyšuje riziko deprese 3,7 krát, úzkosti 2,2 – 3,1 krát, výskyt poruch osobnosti (asociální, hysterická apod.) sedmkrát.

 

Příznaky závislosti na alkoholu

1.     Silná, přemáhající touha, nebo pocit puzení užívat alkohol (craving, „bažení“)

2.     Zhoršená sebekontrola v souvislosti s pitím alkoholu (porucha sebeovládání)

3.     Somatický odvykací stav (tzv. absťák při nedostatku alkoholu, třes, nervozita, výrazný neklid, halucinace, bolesti hlavy, bušení srdce, křeče, riziko úmrtí)

4.     Zvyšování tolerance vůči účinku alkoholu (k vyvolání účinku – pocitu libosti, nebo potlačení abstinenčního stavu je někdy nutné extrémně zvyšovat dávku)

5.     Postupné zanedbávání jiných potěšení, zájmů, zálib, přátel, rodiny

6.     Pokračování v pití přes jasný důkaz škodlivých následků, a to jak zdravotních, tak společenských.

 

Aby mohl lékař potvrdit, že jde o závislost, musí být z uvedených šesti příznaků u konkrétního jedince přítomny alespoň tři současně, a to kontinuálně po dobu alespoň jednoho měsíce.

 

 Možnosti řešení – léčba

V případě abúzu (rizikové a škodlivé pití bez závislosti) často postačí „terapeutický” rozhovor s praktickým nebo jiným lékařem (lékařem, kterému pacient věří) o škodlivosti konzumace alkoholu a o možnostech zlepšení zdravotního stavu, tzv. krátká intervence. U lidí s vážnou závislostí může být již jediným řešením úplná abstinence. Tento cíl léčby někteří pacienti těžko přijímají, zejména na začátku léčby.

 

Komplexní léčba závislosti (ústavní, ambulantní), je dnes dostupná jen malému procentu pacientů a je zaměřená hlavně na abstinenci. Ta je však pro zhruba polovinu závislých nedostupným cílem. Z toho důvodu také u těžce závislých pacientů má prosté snižování konzumovaného množství alkoholu smysl.

 

Podle údajů Světové zdravotnické organizace, které byly v roce 2012, je ČR stále na prvním místě ze všech zemí EU v roční spotřebě alkoholu s 16,61 litru čistého etylalkoholu na občana staršího 15 let. Do tohoto množství je započítáno 1,5 litru nelegálně získaného alkoholu.

 

Alcohol in the European Union, Consumption, harm and policy approaches, WHO, 2012

 

www.adiktologie.cz

www.lf1.cuni.cz

 www.vfn.cz

Autor: zpracováno redakčně