Knižní recenze a anotace

František Koukolík: Zvíře politické – Eseje o lidské nátuře


Kategorie: Knižní recenze a anotace 
19.prosinec 2012
Galén, 2012, vydání první, str. 368 Publikaci Zvíře politické podává autor jako neúplnou mozaiku pokusů, teorií a úvah, jejichž smyslem je motivovanému čtenáři sdělit, co je to neuropolitika a neuroekonomie, čím se zabývají, jaké jsou jejich perspektivy a jejich současné meze.

Knížka je členěna do dvanácti celků, z nichž každý lze studovat zvláště.

 V úvodu je vysvětlena funkce mozku, i to, co v mozku odpovídá za stádní chování, za národní charakter a rozměr osobnosti. V dalších oddílech je pozornost věnována politické ekonomii (homo oeconomicus), např. odlišnosti chování členů malých společností i individuálním rozdílům  uvnitř skupin. Z historických pozorování vyplývá, že lidé nejsou bytostmi, které by za všech okolností a bez ohledu na okolí pracovaly jen pro svůj zisk.  Lidskou vlastností je mimo sobectví také reciprocita, která se projevuje podmíněnou kooperací s druhými. Objevuje se homo sociologicus, který se chová podle naučených sociálních norem (ilustrující porovnání, proč se lidské skupiny v určitých podobných situacích chovají odlišně).

Provokativní slova autora: „Má v současnosti oddělování pravice a levice, nemáme-li na mysli okraje jejich spektra, nějaký smysl, když mají podobnou míru korupce, vypůjčují si programy, propagandu i způsob chování“… jsou důvodem k zamyšlení právě tak, jako esej o volbách a mapování lidského mozku při rozhodování. Autor  upozorňuje na teorii, že tzv. motivované, emocemi zkreslené uvažování se uplatňuje i při politickém rozhodování. Veřejnost je ovlivňována kampaněmi (studie sledování činnosti mozku  funkční magnetickou rezonancí při rozhodování ve volbách představitelů státu!). Lidé také kupodivu věnují větší pozornost záporným informacím.

Odpovědi na otázky jakou míru nespravedlnosti lidé od svých mocných snesou, proč někteří lidé nedůvěřují  těm, kteří rozhodují, co znamená pro jedince tzv sociální žebříček, včetně významu nadřazenosti a podřazenosti nalezne čtenář v oddíle věnovanému moci. Pozornost je věnována dodržování sociálních norem.

Lhaní považuje autor za kognitivní proces, nenávist za trvalý pocit nepřátelství. Také to, co se děje v hlavách těch, kteří nenávidí, je možné zjistit. Zajímavá je úvaha o politické sofistikaci, kterou autor hodnotí jako proces, v jehož průběhu se lidé stávají experty i v několika doménách politického myšlení. Výsledkem je tzv. mechanická demokracie, ve které má stejnou váhu hlas plně informovaného jedince jako hlas člověka politicky pologramotného, který ani neví, čemu nebo komu hlas dává.

Poznámka v této části knihy je věnována pojmu debilizace, která je definována jako „ úmyslné i neúmyslné, cílené i necílené omezování nebo ničení pozitivně tvořivých, rozumových, citových a sociálních potřeb, s nimiž lidé přicházejí na svět, včetně omezování nebo ničení možností jejich dosažení.“ Různé podoby debilizace lze jako základní příčinu najít v udržení, rozšíření nebo získání moci!

Význam peněz, socioekonomický status, vliv chudoby se dá měřit řadou stupnic i indexem lidské bídy pro rozvojové země. Tyto ukazatelé ovlivňují zdraví populace, délku života, dosažitelnost vzdělání, příjmy i nezaměstnanost. Zvláštností však zůstává, že ačkoliv je soudobý tržní svět světem peněz, výše příjmu sama o sobě neovlivňuje, zda se lidé cítí dobře nebo špatně. Vysoký příjem dodává patrně vždy uspokojení, ale nikoli štěstí….

Každý oddíl této nesmírně zajímavé publikace se dá číst samostatně, což doporučuje i autor. Text je poutavý, popisované experimenty zdůvodňují předkládané skutečnosti a úvahy. Obrazová dokumentace mozku z archivu autora je výbornou ilustrací oživující text. Seznam užité literatury v každé části publikace dává možnost dalších informací. Kniha je souhrnem patnáctiletého nejmodernějšího výzkumu otázek, kterým se věnovali psychologové, politologové, ekonomové a filozofové.  Díky pokroku ve vyšetřování činnosti mozku se tyto otázky mění na vědecky ověřené skutečnosti, které autor předkládá. Získané poznatky mohou překvapovat, provokovat, ale v každém případě nutí čtenáře k hlubšímu zamyšlení nad historií člověka, soudobým děním, nad lidským konáním i nad sebou samotnými.

 

 

Autor: zpracováno redakčně