Hubnutí - obezita

Jak hubnou muži?


Kategorie: Hubnutí - obezita 
14.listopad 2012
Podle výsledků průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny v rámci preventivního projektu VZP Žij zdravě nadváha a obezita trápí 64 % českých mužů. Takže i muži se snaží o dosažení „ideální“ hmotnosti s různými výsledky! Přesto muži mají v boji s kilogramy oproti ženám některé výhody.

První z nich je odlišné složení těla. Mužské tělo je tvořeno větším podílem svalové hmoty a menším podílem tuku než tělo žen. Díky tomu spalují muži v klidu i při pohybové aktivitě více energie než ženy. Druhou výhodou je vyšší vytrvalostní výdrž. Muži dokáží vydávat energii po delší časový úsek bez pocitu únavy a cílené hubnutí neprožívají tak závažně. Většinou se rozhodnou a mají pevnější vůli nový režim dodržovat, ať už jde o změnu jídelníčku nebo sportovní aktivity. Proto nepodstupují peripetie se stále novými dietami jako ženy.


Muži většinou pár kilogramů nadváhy neřeší. Začnou hubnout až ve chvíli, kdy mají opravdový problém s váhou, případně se u nich projeví související zdravotní obtíže. Pak se na hubnutí začnou připravovat: hledají poradnu nebo trenéra a sestaví si „bojový plán“. Pokud se jednou rozhodnou, vše se snaží dodržovat na 100 %. Oproti ženám dokáží muži reálněji plánovat, jsou rozvážnější a mají většinou i větší výdrž. Obě pohlaví však mají stejně přehnaná očekávání, totiž, že stačí měsíc a vše bude v pořádku.

Pohyb mužům většinou problém nedělá, protože většina mužů má kladný vztah k pohybu díky sportování v průběhu dětství a dospívání. Při sportu však mají na rozdíl od žen větší tendenci se přetěžovat.

Téměř každý muž se rád dobře nají. Většina mužů má v oblibě pokrmy a nápoje, které patří mezi bohaté zdroje energie. Nejčastěji to bývají tučná masa a masné výrobky, klasická česká kuchyně (hutné polévky, zahuštěné omáčky s knedlíky) a alkohol. Muži ale také mnohdy nemohou sami ovlivnit své stravování, proto musí změny jídelníčku prodiskutovat i se svou partnerkou a společně plánovat stravování tak, aby vyhovovalo oběma.

Není žádnou novinkou, že muži mají při větší obezitě problém s erekcí. Jde o poruchu cévního zásobení, které má při mužském typu obezity, tj. v oblasti břicha, vliv na erekci a posléze na kvalitu intimního života. Těmito problémy trpí nejen muž, ale I celý pár. Na druhé straně tato skutečnost může být motivující pro začátek hubnutí!

Největší překážka hubnutí u obou pohlaví tkví v psychice. Mužům velmi dlouho trvá, než si přiznají, že mají problémy s váhou a domlouvání partnerky nebo přátel nepomáhá. Výrazně je však motivuje opravdový zdravotní problém, srdeční slabost, slabý infarkt nebo nástup cukrovky. Pokud mají jen větší břicho a jinak jsou zdraví, z jejich pohledu není nutné nic řešit. Břicho se v české společnosti bohužel obecně nepovažuje za problém a malé bříško se u mužů dokonce toleruje.

Svého muže by měla v hubnutí podpořit také jeho partnerka vhodným způsobem. Oba by si měli uvědomit, že hubnutí je cílený dlouhodobý a dokonce podle některých odborníků nikdy nekončící proces, při kterém je nutno změnit především životní styl, zkvalitnit jídelníček a do denního programu zařadit pravidelný pohyb. Pokud se zcela nedaří, je dobré se obrátit na odborníky.

Projekt Žij zdravě, který vznikl v roce 2007 za podpory VZP ČR je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Jeho součástí jsou mj. Jízdy YesNeYes zaměřené na prevenci obezity u dětí a mládeže.

www.Zijzdrave.cz

www.YesNeYes.cz

www.vzp.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně