Zuby

Výukový program Zdravé zuby i v letošním školním roce


Kategorie: Zuby 
05.říjen 2012
Za podpory Orbit Klubu běží na českých základních školách již dvanáctým rokem preventivní výukový program ZDRAVÉ ZUBY. Stejnojmenné celorepublikové soutěži pro děti je jen o rok méně. Do dalšího ročníku vchází program ZDRAVÉ ZUBY ve zcela novém kabátě – s novými pracovními sešity, upraveným webem a soutěžními kartami. Děti bude nově programem provádět pan Zubík, který ví, jak na zdravé zuby. Děti se dozví mnoho užitečných rad a informací do svého dospělého života a budou je moci předat i svým dětem.

Cíl projektu zůstává - přivést do stomatologických ordinací co nejvíce dětí z I. stupně základních škol na preventivní vyšetření chrupu. Proto program musí děti i pedagogy zaujmout. A také proto nový vzhled a nová tvář - pan Zubík, který bude provádět děti od první do páté třídy pracovními sešity a bude je společně s pedagogy učit formou křížovek, kvízů a obrázků vše o zubech a správné péči o ně. Pracovní materiály jsou v současnosti rozesílány do škol, všechny školy je obdrží nejpozději v průběhu října a mohou s nimi hned začít pracovat. Postava Pana Zubíka zastává také roli rádce a pomocníka na zcela nových redesignovaných webových stránkách www.zdravezuby.cz  .

 

Dle šetření zubního zdraví (320 dětí z pátých tříd), které bylo realizováno za pomoci grantu Ministerstva zdravotnictví ČR v loňském roce, se kazivost chrupu u dětí oproti roku 2004 snížila o 52 %. Současně přibylo až 2x více dětí se zcela intaktním (neporušeným) chrupem, těch bylo v uplynulém roce 58 %. Tato čísla utvrzují v tom, že program ZDRAVÉ ZUBY má velký potenciál přispět ke kvalitě zubního zdraví u budoucích generací.

 

Program má podporu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které ho doporučilo zařadit do běžné výuky na I. stupni základních škol, dále Ministerstva zdravotnictví ČR a Kanceláře WHO v ČR, která program podporuje od roku 2005.

                                                                                                                                        

 ZDRAVÉ ZUBY je komplexní celoplošný výukový program péče o chrup. Primárně je určený pro děti z I. stupně základních škol v celé České republice. Je realizován od roku 2000 a umožňuje školám systematicky a dlouhodobě působit na postoje dětí k zubnímu zdraví. Program je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, Kanceláří WHO v ČR. Odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii. Program ZDRAVÉ ZUBY pomáhá plnit cíle vládního programu ZDRAVÍ 21. Hlavními partnery programu jsou Orbit Klub a Listerine Smart Rinse.

www.zdravezuby.cz

 

Orbit Klub je dlouhodobý vzdělávací program pro laickou i odbornou veřejnost (zubní lékaři, dentální hygienistky). Jeho cílem je zvyšovat povědomí o důležitosti komplexní dentální hygieny během celého života člověka a posilovat komunikaci mezi lékařem, pacientem a dentální hygienistkou. Klade důraz na prevenci a snahu budovat u veřejnosti pocit zodpovědnosti za své zubní zdraví. Mezi hlavní aktivity patří spolupráce s odborníky, pravidelné výzkumy o stavu dentální hygieny v ČR a také informační web, na kterém je vše o zubním zdraví.

www.OrbitKlub.cz.

 

Dle TZ z konce září 2012

www.amic.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně