Jak o sebe pečovat?

Dejte si změřit zdraví svého srdce


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
20.září 2012
V sobotu 22. září od 10 do 16 hodin si v kunratickém zámeckém parku můžete zdarma nechat zjistit, jak zdravé máte srdce. Lékaři a sestry z pražského IKEM v rámci akce „Babí léto v pohybu“ zájemcům změří krevní tlak, EKG, hladinu cukru v krvi nebo cholesterol. Jejich vysoké hodnoty, které negativně ovlivňují činnost kardiovaskulárního systému, zvyšují riziko výskytu řady cévních onemocnění - například mrtvice či infarktu. Jejich následky přitom bývají jednou z nejčastějších příčin úmrtí v České republice.

Prevence srdečně cévních nemocí je velmi jednoduchá. Důležitá je změna životního stylu a také znalost vlastního zdravotního stavu. Mnoho lidí stále netuší, jaký mají krevní tlak nebo neznají hodnoty hladiny cholesterolu v krvi. Nadváhu či obezitu navíc často bagatelizují. Přitom právě tyto faktory spolu s kouřením představují největší zátěž pro kardiovaskulární systém a mohou zvyšovat riziko vzniku infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, jak uvedeno výše. Odhalit případné obtíže lze pomocí jednoduchých a časově nenáročných vyšetření. Měření EKG pomáhá odhalit poruchy srdečního rytmu, včetně té nejčastější, tzv. fibrilace síní. Vysoká hladina cukru v krvi bývá první známkou diabetu 2. typu a cholesterol může poukázat na nebezpečí vzniku kornatění cév.

Akce probíhá pod záštitou starostky městské části Praha-Kunratice Ing. arch. Ivany Kabelové a MUDr. Aleše Hermana, Ph.D., ředitele IKEM v Praze. Jedním z partnerů je právě občanské sdružení Rytmus srdce, jehož cílem je zvyšování povědomí o srdečních arytmiích a s nimi spojených komplikacích, jejich diagnostice a léčbě. www.rytmus-srdce.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně