Knižní recenze a anotace

Zdeněk Dienstbier, Zdenka Procházková: Ó sladké stáří


Kategorie: Knižní recenze a anotace 
09.červenec 2012
Radix, 2011, vydání první, stran 176

Oba autoři publikace – spolužáci z gymnazijních let -  profesor MUDr. Zdeněk Dienstbier , lékař, pedagog , vědec  a Zdenka Procházková, herečka, reprezentantka uměleckého světa  jsou si velice dobře vědomi, že stárnutí je nevratný proces. Oba však zároveň velice dobře vědí, zvláště po dosaženém věku 85 let, že jedině, co každý může udělat, je snažit se o zpomalení a oddálení jednotlivých projevů a forem tohoto procesu.

Kniha je členěna do dvou oddílů. V prvním je pozornost věnována teorii a příčinám stárnutí, pocitům při setkání se s vlastní chorobou, se smrtí, řešení změněné ekonomické situace v důchodu i vyrovnávání se s tělesnými změnami, nepříjemnými pocity i počínajícími obtížemi, které k vyššímu věku patří.

Díl druhý hovoří o nejčastějších chorobách a zvláštnostech příznaků ve stáří, také však o jejich možné prevenci. Cílem prevence je snaha prožít stáří co nejkvalitněji a pokud možno zpomalovat co nejdéle klesající kvalitu života.  

Kniha je psána srozumitelným jazykem, glosována vtipnými postřehy a výborně doplněna citacemi starověkých i novověkých filozofů. Stáří autory neděsí. Vyrovnávají se s touto etapou života realisticky a  s nadhledem. Jsou připraveni na možné strasti i „slasti“ s úsměvem, občas s lidskou obavou, ale především s filozofickým  klidem.

Vzhledem k tomu, že ze všech stran se informuje, jak populace stárne, což se stává téměř již civilizačním strašákem a ekonomickou obavou přináší tato publikace pohled také těch, kterých se to týká nebo bude týkat! Zároveň ukazuje způsob, jak stárnutí porozumět a dokonce je dobře prožít a jeho nepříjemnosti oddálit!

Publikace je určité univerzum – vysvětluje vyššímu věku, připravuje na stáří věk střední a odkrývá svá tajemství i věku mladému! V knihovnách by určitě neměla chybět.

Autor: zpracováno redakčně