Žena a zdraví

Vliv sportu na lidský organismus


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
22.červen 2012
Pokud se muži a ženy rozhodnou žít zdravě a dokonce posílit svaly cvičením, výsledek nebude stejný. Budování tzv. svalového korzetu závisí na více faktorech. Pohybové aktivity by si lidé měli volit s přihlédnutím ke svým fyzickým možnostem a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Vhodně zvoleným a pravidelně prováděným cvičením mohou předcházet nejrůznějším zdravotním problémům od migrén až po kardiovaskulární nemoci. V budování svalového korzetu u dětí, žen a mužů jsou však rozdíly, které je nutno respektovat.

Tvar těla určuje poměr množství kosterního svalstva a množství tělesného tuku. Čím méně je svalstva a více podkožního tuku, tím neforemnější je naše postava. U mužů pozorujeme tendenci ukládání tuků v oblasti břicha, u žen spíše na bocích, nohou a hýždích. Pohybem je možné problematické partie vytvarovat a posílením některých svalů také předejít zdravotním problémům.

Ženy mají oproti mužům menší podíl svaloviny a širší pánev. Jsou však ohebnější, a pokud začnou sportovat, vykazují přibližně o 10 % větší svalové přírůstky než muži. Rozdíl mezi oběma pohlavími je v lepší adaptaci ženského organismu na zátěž. Posilování je novým a neznámým podnětem, na který ženské tělo velice pozitivně reaguje. Ženy bývají v posilování také vytrvalejší a pohybová aktivita u nich většinou vede k redukci váhy.

Posilování lopatkových svalů a partií vnějších paží zajišťuje podporu zádům, které ženám často trnou a nepříjemně bolí. Pravidelné protahování hlubokého ohybače hlavy pak napomáhá správnému držení hlavy, díky němu nemusí ženy trpět migrénami. Pro správný vývoj ženského svalstva je také důležité zpevnění pánevní oblasti. Tak lze předcházet například nepříjemným menstruačním bolestem.

O mužích obecně platí, že mají větší sklon k nárůstu svalové hmoty v horní polovině těla. Pokud začnou posilovat, rýsují se jim svaly nejprve na pažích a prsou. Muži oproti ženám preferují silovější disciplíny. Jejich těla se spíše „obalují“ svaly, než aby ztrácela na váze.

Muži by měli proto věnovat pozornost především zádovým a břišním svalům, které pomáhají ke správnému držení těla. Kvůli vyššímu riziku nemocí oběhové soustavy by také měli dbát na rovnoměrnou zátěž svalového aparátu. Předejdou tak pro ně rizikovým kardiovaskulárním obtížím. Také by se měli vyvarovat soustředění se na posilování určité části těla, například bicepsů. Zatěžují tak zbytečně jen jednu svalovou oblast.

Děti si budují svalový korzet průběžně, jak se tělo zvětšuje a sílí. Pro správný rozvoj svalů je zásadní dbát na nácvik správného držení těla. Dále je třeba pracovat i s intenzitou zatížení. Veškerý pohyb dítěte by měl vést k vyváženému a rovnoměrnému rozvoji. Obzvláště u dnešních dětí, které tráví spoustu hodin u počítače i televize je důležité volit mnohostranně zaměřené pohybové aktivity.Pro správný tělesný rozvoj dítěte je rovněž důležité nezařazovat u dětí do 15 let silový trénink s externí zátěží. Ten by mohl způsobit nevratné změny ve vývoji celého pohybového aparátu, hlavně poškození kloubů a kostí.

Příjemným vedlejším efektem posilování je redukce váhy. Odborníci zdůrazňují, že sport vedoucí ke zpevnění svalstva přináší také optimističtější pohled na svět a dlouhodobě kvalitnější život bez kilogramů navíc!

www.ŽijZdravě.cz

www.amic.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně