Jak přestat kouřit

Světový den bez tabáku 31. květen


Kategorie: Jak přestat kouřit 
31.květen 2012
TK uspořádána 30. 12. 2012 v Praze ke Světovému dni byla každoročním apelem na veřejnost a upozorněním na nebezpečí plynoucí z tabákových výrobků se zdůrazněním na právo každého na ochranu vlastního zdraví.

WHO organizuje Světový den bez tabáku od roku 1988. Tématem pro rok 2012 je Stop vlivu tabákovému průmyslu, jak uvedla na TK MUDr. Alena Šteflová, PhD., z Kanceláře WHO v ČR.

Tabák je příčinou 1 z 10 úmrtí dospělých na světě a příčinou úmrtí až 5,4 miliónů lidí ročně, v průměru tedy jedno úmrtí každých 6 až 6,5 sekund. V průběhu 20. století tabák způsobil 100 miliónů úmrtí.

Pokud současný trend bude pokračovat, dá se odhadnout, že k roku 2030 bude tabák příčinou více než 8 miliónů úmrtí ročně.  Až 80 % těchto úmrtí  - i více - bude v rozvojových zemích.

 

Dle Mezinárodní klasifikace nemocí je závislost na tabáku zařazena do klasifikace nemocí (Závislost na tabáku F17.2, Pasivní kouření Z587). Centra pro odvykání závislosti jsou dostupná v celé ČR a jsou určeny těm kuřákům, kteří mají problém přestat kouřit. Podrobně na: www.SLZT.cz

 

Podle údajů MUDr. Evy Králíkové, přednostky Centra pro odvykání kouření  na III. interní klinice  1. LF UK v Praze je úspěšnost léčby až 93%. Intervenci u kuřáků by měl provádět každý lékař, sestra, lékárník při každém klinickém kontaktu.

 

Pro zájemce bylo připraveno měření oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu ve vestibulu Fakultní polikliniky VFN. (Měření ukazuje míru znečištění organismu oxidem uhelnatým a kuřák také zjistí, jaké má procento červených krvinek, na které je CO navázán a které tudíž nemohou přenášet kyslík.)

www.vfn.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně