Cestování

Příprava na letní dovolenou


Kategorie: Cestování 
30.květen 2012
Letní dovolenou je dobré začít plánovat s dostatečným předstihem. Aby se cestovatelé vyhnuli různým komplikacím, jako jsou infekční nemoci, úrazy či psychosociální problémy, měli by se včas zaměřit na prevenci zdravotních rizik i psychickou přípravu. Zatímco lékárničku či cestovní pojištění lze zajistit během jednoho dne, konzultaci v centru cestovní medicíny a případné očkování je nutné řešit i několik týdnů předem.

Před zahraniční dovolenou by měl mít každý dostatečné znalosti o rizicích v plánované destinaci, ať už budou souviset s možnými infekcemi, hygienickými podmínkami nebo se stravou. 

Mezi nejčastější infekční nemoci, které ohrožují cestovatele, patří různé virové i bakteriální nákazy z potravin, průjmy, virové žloutenky typu A a B či sexuálně přenosné nemoci. Pozor by si cestovatelé měli dávat také na úrazy, které na cestách tvoří až 60 % zdravotních problémů, dále na úžeh a úpal, nebo na onemocnění přenášená hmyzem.

Obecně platí: čím vzdálenější je cílová destinace, tím dříve by se měla dovolená začít plánovat. K zajištění dostatečné ochrany je někdy nutné zahájit očkování dva až tři měsíce před odjezdem. Výhodu mají jedinci, kteří jsou již chráněni proti žloutenkám A a B (tzv. cestovatelský základ), protože ochrana po dokončeném očkování přetrvává mnoho let, a ostatní očkování jen doplňují podle povinných očkování do vybrané destinace a aktuální místní epidemiologické situace. Sem patří například očkování proti břišnímu tyfu, žluté zimnici či choleře, která jsou na rozdíl od očkování proti žloutenkám spojená zejména s cestami do exotických oblastí.

Podle záznamů center cestovní medicíny se nejvíce Čechů před odjezdem chrání očkováním proti žloutence typu A. Nejčastěji se lidé touto nemocí nakazí požitím virem kontaminovaného jídla nebo nápoje. Žloutenka typu A se vyskytuje na všech světových kontinentech, včetně Evropy. Na prevenci proti ní by se měli zaměřit také cestovatelé, kteří pro dovolenou volí pobyt v tuzemsku. Velká část pacientů se totiž nakazí žloutenkou typu A přímo v České republice.

Celosvětový výskyt zaznamenáváme také u žloutenky typu B. Na rozdíl od typu A se ale žloutenka typu B přenáší tělními tekutinami („sérová žloutenka“). Žloutenka typu B je až 100krát nakažlivější než virus HIV, k přenosu může stačit mikroskopické množství krve. Mezi nejčastější způsoby nákazy patří ve vyspělých zemích nechráněný sexuální styk, rizikové může být i ošetření zubařem či drobný operační výkon při úrazu.  Rizikovou může být návštěva kosmetického studia, manikúra či pedikúra, akupunktura a zvláště rizikové tetování či zavádění piercingu. Virus žloutenky typu B je navíc velmi odolný, v zaschlé kapce krve dokáže přežít týdny. Nakazit se tedy lze například i sdílením ručníků, holicích strojků nebo kartáčků na zuby!

 Základním vybavením cestovatelů, které se hodí vždy a všude, by kromě zdravotního pojištění a dobře vybavené lékárničky s léky proti horečce, bolesti a průjmu mělo být i očkování proti žloutence typu A a B. Očkovaný jedinec je proti žloutence A i B chráněn zhruba za 2 týdny po podání druhé dávky vakcíny, tedy přibližně za šest týdnů po zahájení očkování. Po dokončení očkování je ochrana dlouhodobá, minimálně na 15 let. V případě nutnosti rychlého nástupu ochrany lze použít i tzv. zkrácené schéma.

Riziko nákazy žloutenkou typu A na cestách se zvyšuje například při: cestování hromadnými dopravními prostředky, při pobytu v přírodě, kdy je dodržování hygienických standardů či kontrola kvality potravin a pitné vody mnohdy limitována, při stravování rukama ve stáncích s rychlým občerstvením, drive-in apod., při konzumaci jídel bez možnosti kontroly jejich přípravy (kostky ledu, saláty, mořské plody).

Nový web www.bezpecnadovolena.cz nabízí přehledná doporučení týkající se ochrany zdraví při cestování po celém světě. Jsou zde informace o tom, kde je možno se dát očkovat a kdy před odjezdem očkování zahájit. Web dále poskytuje adresy českých ambasád a důležitá telefonní čísla pro volání na policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu pro všechny země světa.

Již při plánování je dobré řídit se pravidlem, že dovolená je dárek. Je dobré si připravit změnu aktivit pro každý den. Vybrat si typ dovolené, správnou délku dovolené. Je dobře myslet na své síly a adaptaci po návratu z dovolené, vybavit se vhodným typem oblečení, obuvi, opalovacími prostředky, repelenty apod. Připravit si seznam věcí k zabalení.

V neposlední řadě je namístě zvážit vnitřní a vnější limity – co je reálné stihnout za danou dobu a neuštvat se při trvající fyzické kondici. Pro samotnou dovolenou by pak mělo být podstatné jediné – dovolenou si užít, nikoli dovolenou přežít. Být v danou chvíli opravdu teď a tady, v danou chvíli na daném místě. Možná není třeba nafotit tisíce fotek a strávit dovolenou za sklem hledáčku, a pak teprve doma nad fotkami zjišťovat, kde jste to byli. Hlavní je daný okamžik prožít. Tedy dovolenou žít, nikoli ji mít někde vedle sebe.

Podle MUDr. Daniely Fránové, Očkování a cestovní medicína: daniela.franova@zu.cz  

a  Mgr. et Mgr. Lucie Čelikovské,  Psycholog a psychoterapeut: celikovska.lucie@seznam.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně