Onkologie

Vy a my - společně proti rakovině střeva


Kategorie: Onkologie 
25.květen 2012
V České republice žije 55 000 spoluobčanů, kteří jsou, nebo v minulosti byli nemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku. Počet lidí zasažených touto diagnózou je tedy překvapivě vysoký. Ročně je navíc diagnostikováno přibližně dalších 8,5 tisíce onemocnění, přičemž více než polovina pacientů vyhledá lékaře až v pokročilém stádiu choroby. Řešení této vážné situace vyžaduje pozornost celé společnosti a především dlouhodobou strategii pro prevenci a léčbu tohoto zákeřného nemocnění, jak uvedl doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity v Brně na TK v Praze v květnu 2012. Určité zábrany hovořit o věcech kolem „střev“ vede k tomu, že informovanost o možnostech diagnostiky a léčby, přesto, že se problematice věnuje pozornost není v České republice taková, jaká by měla být.

V předcházení rakoviny tlustého střeva a konečníku je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Proto je vždy nutno v  případě zdravotních potíží zajít k praktickému lékaři, který pacienta vyšetří a pošle ke specialistovi (chirurgovi, internistovi, gastroenterologovi, apod.). Příznaky kolorektálního karcinomu mohou být snadno podceněny. Pokud tedy přetrvávají, je třeba bez studu upozornit lékaře opakovaně. Odborná vyšetření mohou odhalit zhoubný nádor. Úspěšná léčba vyžaduje spolupráci zkušených patologů, chirurgů, onkologů, radioterapeutů a dalších specialistů, ale i samotného pacienta a jeho rodiny.

Pokud je uzavřena diagnóza, je dobře  vyhledat  základní informace o onemocnění a domluvit se s ošetřujícím lékařem, následně onkologem, zda onemocnění bude léčit sám nebo zda doporučí pacienta do Komplexního onkologického centra (KOC).kam jsou soustředěny některé léčebné metody, jako specializovaná resekce jaterních metastáz nebo biologická léčba. Po konzultaci v KOC se pacient vrací zpět do péče místního onkologa a centrum pouze kontroluje průběh biologické léčby, nebo KOC nemocného převezme do své péče. Kvalitně zpracované a odborně garantované informace pro pacienty a jejich blízké nabízejí internetové stránky České onkologické společnosti www.linkos.cz/pacienti nebo portál www.mojemedicina.cz.

Veřejnost je nutné  neustále informovat, jak dokazují nelichotivé počty stále vznikajících nových onemocnění. Přitom počáteční stadia onemocnění jsou léčitelná. Velkou měrou k informovanosti veřejnosti  přispívá projekt Střevo tour, o kterém jsme již  psali, a  který již třetím rokem organizuje občanské sdružení Onkomaják. V rámci projektu prošlo v letech 2010 -2011 nafukovací maketou tlustého střeva více než 25 tisíc lidí. 

 Poskytované informace byly zaměřeny především na screening a včasný záchyt rakoviny tlustého střeva. Od letošního roku nabídne Střevo tour rady a pomoc také pacientům, kterým byla rakovina tlustého střeva již diagnostikována.

K osvětové aktivitě Střevo tour se přihlásilo i další občanské sdružení – České ILCO a společně s Onkomajákem vytvořilo otevřený komunikační projekt s názvem: Vy + My společně proti rakovině střeva. Velká nafukovací maketa tlustého střeva letos bude instalována na Magistrátě města Prahy, v Českém rozhlase v Praze,  při natáčení seriálu FTV Prima Cesty domů. Dále bude v Českém rozhlase ve Zlíně, poté zavítá do Městského divadla v Brně, Třebíče, Břeclavi a dalších míst po celé České republice. Aktuální data a informace na internetové adrese www.onkomajak.cz. Virtuální ozvučenou 3D prohlídku makety tlustého střeva lze absolvovat i u počítače připojeného k internetu, a to na webové stránce projetu Vy + My - www.rakovinastreva.cz.

Nal www.mojemedicina.cz   je cyklus vzdělávacích pořadů o vyšetřovacích a léčebných metodách. Na https://www.mojemedicina.cz/prevence-a-screening-nadoru/rektoskopie-a-kolonoskopie/  je záznam vyšetření tlustého střeva a příprava na něj.

Vy + My společně proti rakovině střeva je otevřený komunikační projekt, který vznikl z iniciativy občanských sdružení České ILCO a ONKOMAJÁK, jak bylo řečeno. Jeho cílem je rozptýlení mýtů o rakovině tlustého střeva a konečníku, vytvoření základny pro spolupráci a sjednocení aktivit různých subjektů zabývajících se tématikou kolorektálního karcinomu. Dlouhodobým úkolem projektu je poskytovat informace o správné, kvalitní a dostupné zdravotní péči a léčbě, vytvořit aktivní komunitu pacientů schopných a ochotných vzít osud do vlastních rukou, pomoci při sdílení zkušeností nemocných a jejich blízkých, nabízet podporu pacientům a jejich sdružením v diskuzi s médii, plátci, lékaři i státními orgány.

 www.rakovinastreva.cz

Hlavním cílem občanského sdružení ONKOMAJÁK je ukazovat cestu pacientům, kteří se ocitnou na rozbouřeném moři v podobě onkologického onemocnění a neví, kudy se vydat.. Je tu proto, aby všichni, jichž se onkologické onemocnění týká, žili déle a nebáli se své diagnóze postavit.

 Hlavním úkolem občanského sdružení České ILCO je péče o specifické potřeby občanů - stomiků, tedy těch, kterým byl ze závažných důvodů vytvořen vývod ze střev nebo močovodu.  České ILCO nabízí bezplatné služby, rady a informace pacientům se stomií.  Na podzim roku 2012 oslaví České ILCO 20. výročí svého založení.

www.rakovinastreva.cz

 www.onkomajak.cz

www.ilco.cz

www.linkos.cz/pacienti

www.roche.cz

 

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně