Onkologické aktuality

Evropský den melanomu v obchodním řetězci


Kategorie: Onkologické aktuality 
09.květen 2012
Včasné odhalení melanomu snižuje riziko nádorových onemocnění. U příležitosti tohoto dne se pořádá v ČR řada preventivních akcí . K nim se letos připojuje svou aktivitou i Tesco Stores ČR. Každý zájemce, který v pátek 11. května mezi 10. a 18. hodinou zavítá do kterékoli lékárny v obchodním řetězci Tesco Extra v Brně-Heršpicích, v Plzni na Borských polích a na Rokycanské, v Praze v Edenu a na Skalce a v Ostravě-Hrabové, bude mít příležitost nechat si zdarma vyšetřit kůži. Touto akcí se Tesco připojuje k Evropskému dni melanomu, který každoročně upozorňuje veřejnost na nebezpečí rakoviny kůže, jenž stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění. Letošní den melanomu připadá na 14. května. Využijte možnosti dát se zdarma vyšetřit dermatology v lékárnách v obchodech Tesco Extra -

 

 V uvedených  lékárnách bude přítomný odborný lékař - dermatolog, který provede potřebná vyšetření pigmentových znamének pomocí dermatoskopu. K diskrétnímu průběhu vyšetření poslouží konzultační místnost, která je součástí lékáren a poskytne lékaři i pacientovi potřebné zázemí. Akce se koná ve spolupráci s firmou Bioderma, jejíž dermokosmetika je v Tesco Extra lékárnách k dostání. 

 

Lékaři vyzývají k podobným kontrolám alespoň jednou ročně zejména proto, že za posledních
30 let se počet případů kožního melanomu  v ČR zvýšil čtyřikrát. Maligní melanom je nádor z pigmentových buněk, podle odborníků jeden z nejnebezpečnějších nádorů kůže, jehož odhalení v časném stádiu ale zaručuje téměř stoprocentní pravděpodobnost vyléčení. V ČR na maligní melanom ročně zemře kolem 300 osob, obvykle kvůli pozdnímu příchodu k lékaři. Význam preventivních prohlídek kůže je proto zásadní.

 

Podle dermatologů jsou nejvíce  ohroženi lidé se světlejší kůží, kteří se špatně opalují. Mnohdy jde o ženy, což může být dáno jejich častějším opalováním a návštěvou solárií. Za rizikové se považuje opakované nárazové spálení na slunci 'do puchýřů', a to zejména v dětském věku. Dále se udává častější výskyt melanomu u lidí s větším počtem tmavých, zvláště nepravidelných névů. Proto při pobytu na slunci by měl každý člověk respektovat svůj fototyp a používat opalovací krémy s odpovídajícím ochranným faktorem.     

 

 

 Společnost Tesco Stores ČR, a. s., člen Svazu obchodu a cestovního ruchu, vstoupila na tuzemský trh v roce 1996. Patří k největším soukromým zaměstnavatelům v České republice. Za vytváření rovnocenných pracovních příležitostí získala společnost mj. ocenění v soutěži Stejná šance – Zaměstnavatel roku 2008 a za absolventské programy ocenění v soutěži Národní cena kariérového poradenství 2011. V roce 2011 věnoval Nadační fond Tesco přes 7,6 mil. korun na charitativní účely. 

 

www.itesco.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně