Hubnutí - obezita

Program VZP - společně s učiteli proti dětské obezitě


Kategorie: Nadváha a obezita 
28.listopad 2011
Jedním z dlouhodobých cílů preventivních programů Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR je boj proti dětské obezitě. Proto se pojišťovna spojila s učiteli základních škol, rekondičními instruktory a nutričními terapeuty a společně vytvořili koncept zájmového školního kroužku zdravého životního stylu. V jeho rámci se mohou děti ve věku od 6 do 15 let seznámit s teoretickými základy zdravého života, stravování a pohybu. Také si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je „žít zdravěji“. Zájmové kroužky probíhají v letošním roce na 1. a 2. stupni Základní školy Kavčí hory v Praze.

Podle nejnovějších studií VZP má v České republice problém s nadbytečnými kilogramy 20 – 30 % dětí. Je také dokázáno, že u dětí trpících nadváhou a obezitou se častěji objevují potíže s váhou v dospělém věku. Tento negativní trend se VZP snaží v rámci kroužků zvrátit a ukázat dětem, že je možné žít lépe a zdravěji. V rámci kroužků, které jsou součástí preventivního projektu Žij zdravě, se děti pomocí edukačních her a pomůcek učí sestavovat vyvážený jídelníček a rozeznávat potraviny dle jejich energetické hodnoty. Dozvídají se také, jak často by měly jíst a doplňovat tekutiny.

 

Děti nejsou stále dostatečně informovány.Často ani nepoznají, jestli jsou potraviny příliš tučné nebo sladké. Aby nezůstalo jen u teorie, je součástí kroužků také příprava jednoduchých a zdravých pokrmů, které si mohou děti vyzkoušet i doma.

 

Pohyb a cvičení místo sezení u počítače. Tak se dá stručně popsat druhý typ aktivit, které při tomto programu rovněž  probíhají. Nedostatek pohybu škodí vyvíjejícímu se organismu a zároveň negativně ovlivňuje přístup dětí k pohybu a sportu v dospělosti. Proto se děti v rekondičních kroužcích učí protahovat např. s využitím židle, lavice nebo i PET lahve. Seznamují se rovněž s nordic walkingem, cvičením Pěti Tibeťanů i používáním krokoměrů.

 

Pohyb a zdravá strava jsou předpokladem zdravého vývoje dětí a prevence nadváhy a obezity v dospělosti. Kroužky zdravého životního stylu se tak stávají dalším nástrojem Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR v boji proti těmto nebezpečným nešvarům dnešní doby, které jsou spojeny se závažnými zdravotními obtížemi (nejen) v dospělosti.

 

www.vzp.cz

www.amic.cz

 




 

Autor: zpracováno redakčně